fbpx

7 стъпки за щастлив и спокоен живот

Всички ние търсим съзнателно или не, тайната за постигане на щастлив и спокоен живот. Търсим специалните съставки в рецептата за „щастие“. Постоянно чакаме нещо или някого, за да се почувстваме щастливи. Сякаш настоящето никога не е достатъчно, за да сме благодарни и удовлетворени. Можем да кажем, че щастието е като успеха – то е постоянно състояние и не е крайна точка или последна дестинация, а самото пътуване . И понякога е там, където най-малко го очакваме.

Всъщност, няма тайна рецепта, но има 7 стъпки, които биха ни довели до щастлив и спокоен живот.

Стъпка 1: Да бъдем здрави

В повечето случаи здравето е наша отговорност, защото засяга нас и близките ни. Ние сме една уникална система, за която трябва добре да се грижим, за да функционира дългосрочно. Нека ядем изобилие от храните, които ще подсилят тялото ни, и нека сведем до минимум консумацията на „боклуци“. Да не забравяме пиенето на вода, излизането навън и движението. Излагането на слънчева светлина, свежият въздух и упражненията възстановяват естествения ни ритъм. Така се освобождава много повече ендорфин, отколкото, ако стоим пред телевизора. Последното ни прави доста пасивни и именно затова, ако трябва насила, но излезте навън или тренирайте вкъщи. След това наистина ще се почувствате по-добре.

Щастието е като здравето – ако не го забележиш, значи го имаш! Иван Тургениев

Стъпка 2: Сплотено семейство и добри приятели

Всичко казано дотук е много важно, но би станало по-приятно и по-пълноценно, когато се прави в добра компания. Тук е мястото на семейството и на приятелите. Знам, че не можем да изберем роднините си, но приятелите – можем. Така че, избирайте мъдро тези, с които общувате. Едно проучване показва, че хора, които изграждат стабилни приятелски връзки, имат повишена активност на химикала ендорфин в мозъка. Това от своя страна помага да се намали стреса, независимо дали е физически, или емоционален.

Стъпка 3: Фонд „Спокойствие“

Какво представлява този фонд съм описала в предишна статия и затова няма да навлизам в детайли. Парите сами по себе си няма как да донесат щастие, но липсата им може със сигурност да създаде големи проблеми. Не подценявайте правилното управление на личните финанси, независимо с колко средства разполагате.

На парите трябва да се гледа от високо, но да не се изпускат от очи.

Ако поддържаме такъв фонд в размер, подходящ за нашия стандарт, ще сме спокойни за себе си, а и ще можем да помогнем на приятел или някой друг в нужда.

Стъпка 4: Защита за важните неща

Трудно можем да предвидим какво и кога ще ни се случи в бъдеще. Ако искаме да сме спокойни и подсигурени в повечето ситуации в живота, е добре да помислим за нашата защита. Застраховайте се за случаите, които, ако се случат, бихте изпитали сериозно финансово затруднение. Има случаи, когато парите от застраховката дават шанс за живот и възможност да се продължи напред. Нека не разчитаме само на доброто сърце на близки и приятели, но да поемем отговорност за себе си.

Стъпка 5: Увеличаване на знания и умения

Стремежът към нови знания и любопитството да научим нови неща действат доста мотивиращо. Новите умения ни носят чувство на увереност, правят ни конкурентни и експертно подготвени. От друга страна се чувстваме спокойни и свободни от страха, че утре няма да имаме работа. Чувстваме се живи и полезни.

Стъпка 6: План за дългосрочните цели

Някои наши цели са по-дългосрочни и подготовката за тях изисква време – например покупка на имот, събиране средства за образование, за късни години… Ако ги формулираме и подредим по приоритет, ще имаме яснота какво искаме да постигнем и кога. Така ще можем да изберем начина, по който да ги осъществим, без да губим време да се колебаем, да се съветваме с другите и т.н. В съвременния свят има толкова много възможности, че понякога е объркващо да решим накъде да поемем и какво точно искаме за себе си от живота.

Стъпка 7: Позитивно мислене и благодарност

Напоследък много се говори за позитивното мислене. Не мислете, че това е просто слагане на розови очила и повтаряне „Всичко ще бъде наред“. Животът е пълен с неща, които ни натъжават и смачкват, но и изобилства с неща, заради които се осмисля съществуването ни и ни правят щастливи. И винаги има неща, за които да сме благодарни. От нас зависи къде ще е фокусът ни и коя половина ще изберем. Формулата е проста: Ако можем да подобрим нещо, нека не пестим енергия и да го направим, ако не можем – нека го приемем.

Пусни хляба си по водата и след много дни ще се върне. Библейска мъдрост

Нека всеки от нас да даде най-доброто от себе си, за да живеем в един по-добър свят. Промяната започва от нас. Това е моята рецепта за щастлив и спокоен живот. Съставките и количествата може да промените според вашия вкус. В коментарите може да напишете, какво вие бихте добавили към тази рецепта.

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.