fbpx

Как да изградиш лична данъчна стратегия и да плащаш по-малко данък върху доходите си?

Често думата „данъци“ хората асоциират единствено с корпоративните данъци на фирмите. Малко обаче си дават сметка колко данъци плаща всеки от нас. В тази статия за лични финанси няма да подобряваме счетоводните си познания, а ще ти покажа какви данъци всъщност плащаш и как може да изградиш лична данъчна стратегия. И всъщност законно да плащаш по-малко данък върху доходите си.

Знаеш ли колко данъци и осигуровки плащаш?

Ето един пример. Ще приема, че работиш на стандартен трудов договор. Осигуряваш се на пълната си заплата и получаваш официално доходите си. В случай, че получаваш по сметката си чиста сума от 2000лв, това означава, че пълното ти възнаграждение е 2580лв (бруто). Върху него работодателят и ти дължите данъци и осигуровки. Осигуровките, които ти дължиш и ти се удържат са 13,78% или 355,52лв. Върху остатъка след приспадане на осигуровките (данъчна основа) ти се начислява плосък данък или данък общ доход (ДОД) от 10% или 222,45лв. След като извадим и него, получаваш чисто по сметката си тези приблизително 2000лв. Не само това, но и като изхарчиш тези 2000лв, ти всъщност си платил 20% данък добавена стойност (ДДС). Това са 333,67лв. за стоките и услугите, които си потребил. Така чистата сума, която е останала за теб и си използвал реално е всъщност 1668,36лв.

Какво показа този пример? От общата ти заплата от 2580лв, са удържани 911,64лв., а за теб са останали 1668,36лв. или 64,67% на месец. При едни и същи условия, ако работиш 40г – от 25г до 65г възраст, както е регламентирано по закон към настоящия момент, ще си платил към бюджета на държавата малко повече от 437 хил.лв.

*В случай, че не се осигуряваш на реалните си доходи, получаваш под минималната или над максималната заплата, както и ако имаш допълнителни доходи и т.н., сметката ще е различна. Въпреки това с този пример искам да ти покажа, че не осъзнаваме колко всъщност данъци и осигуровки плащаме.

Всеки от нас плаща не малки суми, но тъй като не виждаме реално как парите излизат от джоба ни, трудно си даваме сметка за това. По тази причина данъчното планиране е един от компонентите на личните финанси. Целта му е изграждане на данъчна стратегия за намаляване по законосъобразен начин на текущите ни или бъдещи данъчни задължения. Данъчната стратегия не е еднократно действие, а идва в подкрепа и е подчинена на цялостния ни финансов план.

данъчна стратегия

Как можеш да намалиш данъка върху доходите си, за да остава повече за теб?

Част от данъчната стратегия е ползването на данъчните облекчения за физически лица. В началото на всяка година се обявяват актуалните в закона данъчни облекчения, които важат за съответната година. Тъй като периодично претърпяват промени, няма да ги изброявам, но ще ти покажа как могат те да работят за теб.

Основната роля на облекченията е държавата да стимулира определено поведение в хората, като ефекта им е в намаляване на данъка върху доходите (плосък данък; ДОД). Част от облекченията ни спестяват данък, но една част от тях ни дават възможност не само да намалим данъчната тежест, но и да ползваме спестеното за реализиране на нашите финансови цели и имат възвръщаемост към нас.

Ако продължим с примера и този път използваш данъчно облекчение, което ти дава възможност да намалиш данъка върху доходите си само с 10%. Това означава, че на месец ще платиш на държавата 22,25лв по-малко. За целия ти трудов път от 40г ще си спестил 10680лв.

А сега, ако не изхарчиш спестения данък, а го внасяш всеки месец във финансов инструмент, който носи доходност от 5% на година. Тогава твоите 22,25лв на месец за 40г ще са станали 34 000лв. С изготвянето на работеща данъчна стратегия и ползването на данъчни облекчения не само ще си спестил от данъците, които трябва да платиш на държавата. Ще си постигнал по-добър финансов резултат за себе си. Това ще ти помогне да постигнеш по-лесно твоите финансови цели.

Твоята задача сега е да прегледаш колко данъци и осигуровки плащаш. Провери кои са тези данъчни облекчения, които можеш да използваш, за да намалиш текущите и бъдещите си задължения. Ако не искаш да губиш време в изчисления и търсене на решения, заедно можем да начертаем личната ти данъчна стратегия, така че да съответства на финансовия ти план по най-добрия начин.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.