fbpx

Цената на СВОБОДАТА е ДИСЦИПЛИНА

Звучи ви странно, нали? Повечето хора биха казали, че дисциплината води по-скоро до някакви ограничения и няма нищо общо със свободата. На пръв поглед това наистина е така, но ако се замислим, може да открием и друга гледна точка. Може да открием, че зад хубавите, стойностни неща в живота всъщност, стои някаква форма на дисциплина.

Ще започна от там, че всички обичаме да се разхождаме в чисти и красиви паркове. Парковете са чисти, защото има хора, ангажирани с поддръжката им, но и защото ние сме дисциплинирани да запазим онова, което други са създали.

Повечето хора харесваме спортните, добре сложени фигури, но за постигането им е нужна дисциплина в ежедневно трениране на подходящ спорт.

За да сме здрави и да имаме свободата да се наслаждаваме на живота, в повечето случаи е необходима дисциплина на здравословно хранене.

За да имаме свободата да разполагаме с един цял ден, отново е нужна дисциплина, например, да станем рано, да се движим според предварителен график, да не се разсейваме с внезапно изскочили маловажни неща и т.н.

Често сякаш сме склонни да подценяваме положените усилия и труд, като смятаме, че нещата са се случили от само себе си, случайно.

Понякога, когато виждаме успехите, които някой е постигнал в работата си или в себеразвитието си, даже сме доста критични и казваме, че той просто е имал късмет.

„Аз вярвам в късмета: как иначе бихте могли да обясните успеха на тези, които не харесвате?“  Жан Кокто

В действителност не осъзнаваме колко време, труд и дисциплина стоят зад всеки успех. Нека се обърнем и към себе си – това, което сме постигнали, дали е само резултат на случаен късмет, или е на целенасочени усилия и действия в дадена посока.

„Късметът е това, което се случва, когато подготовката срещне добрата случайност.“  Хенри Форд

cenata-na-svobodata-e-disciplina

Цената на СВОБОДАТА е ДИСЦИПЛИНА

В този живот нищо не се случва за един ден. Това, което ни се струва, че се случва от днес за утре, в повечето случаи изисква сериозна предварителна подготовка. Често виждаме постигнатото, но не обръщаме внимание на стъпките, довели до него.  Крайният резултат винаги ни прави впечатление, а пътят до него сякаш остава незабележим. Но за да имаме свободата да правим своите избори, трябва да минем по този път. Изисква се време и постоянство.

В управлението на личните ни финанси също е необходимо време и постоянство:

  • За да превърнем мечтите си в цели.
  • За да имаме свободата да дадем на децата си образованието, което искат.
  • За да имаме възможност да купим желания имот или да погасим предсрочно ипотечния си кредит.
  • За да имаме свободата в късните години да спрем да работим когато искаме.
  • За да запазим стандарта си на живот и да имаме свободата да правим своите избори.

Какво е необходимо да направите, за да имате увереността, че се движите в правилната посока и ще постигнете целите си?

Първо си поставете ясни цели, като ги подредите по тяхната важност и времеви хоризонт. След това трябва да имате финансов план за действие и да сте дисциплинирани, за да го превърнете в реалност. Обадете ми се и ще ви помогна да структурирате целите си, както и да изберете подходящ начин за изпълнението им.

И… започнете сега, не отлагайте!

Заяви опознавателна среща

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.