fbpx

Една рядко коментирана причина да започнеш да спестяваш и инвестираш още сега?

Напоследък много се говори за инвестирането и изникват все повече нови инструменти, които се опитват да привлекат вниманието на потребителите. Да, но много хора не стигат по-далеч и не правят следващата стъпка. Защото рядко се набляга на това защо да го правят. Може странно да прозвучи, но ще ти обърна внимание на една малко коментирана причина да започнеш да спестяваш – човешкият капитал, или по-точно нашите знания и умения.

Кой е най-големият ти актив?

Твоят на-голям актив, чрез който генерираш доходи, са именно твоите знания и умения. Ако успееш да разбереш тази закономерност, ще разбереш и каква е тази една причина да започнеш да спестяваш и инвестираш. За да вникнеш в идеята, е необходимо да внеса малко яснота по отношение на настояща и бъдеща стойност на парите във времето. Общо взето сегашната стойност на парите, това е днешната стойност на някаква бъдеща парична сума. Ако получаваш 1% годишна лихва за твоите 100лв в банката, то след една година ще имаш 101лв. Казано по друг начин 101лв след една година са 100лв сегашна стойност, дисконтирани с 1%. Може би се чудиш какво общо има това с теб. Общото е, че нашият човешки капитал е намаляващ във времето актив, освен ако не инвестираме в него. Всяка година сегашната стойност на нашия човешки капитал намалява. Това означава, че след определен момент доходите ти от труда, който упражняваш, започват да намаляват. Сигурна съм, че имаш нагледни примери около теб на близки и роднини, които с времето получават все по-нисък доход. Когато дойде време да се пенсионират и спрат да работят, често се оказва, че е непосилно да водят нормален живот с отпуснатите им средства. Така са принудени да разчитат на помощ от хората около тях или да продължат да работят. Независимо дали искат или не. една причина да спестяваш (на графиката е показано изменението в доходите спрямо възрастта в САЩ, източник: www.stlouisfed.org)

Как да запазиш стандарта си на живот?

Единственият начин да компенсираш този спад в доходите е като спестяваш, инвестираш или подобряваш твоите знания и умения. Във времето средствата, които спестиш и инвестираш, ще могат да заместят частично дохода, който получаваш. Ще си натрупал финансови активи, които ще ти носят приход. По този начин парите стават не само средство, с което да си купиш дадени стоки и услуги, а инструмент да постигнеш бъдещите си житейски цели. Спестяването и инвестирането ще ти помогнат да създадеш адекватни финансови активи, които ще могат да ти осигурят средства дори и като спреш да работиш. Ти инвестираш ли в себе си или във финансови активи? Ако искаш да направиш финансов план как да компенсираш бъдещия си доход със спестявания и инвестиции, свържи се с мен и ще се радвам да ти помогна.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.