fbpx

Инвестиране – какво ни спира да го правим?

В предишна статия на Finansovoplanirane.bg разгледахме необходимостта от набелязване на цели и планиране на тяхното изпълнение във времето. Отбелязахме важността на всяко от нивата в пирамидата на личните финанси и това, че не трябва да пропускаме едно ниво за сметка на друго. Коментирахме, че балансът между текущия доход, аварийния фонд и инвестициите е важен, за да сме финансово подготвени за повечето неща в живота.

Поглеждайки година-две назад отчитам, че са се увеличили хората, които мислят за защита на здравето и живота си. Също така, все повече са и тези, които харчат по-малко и имат „Авариен фонд“ /може би, заради Ковид кризата/. Но има хора, които ми споделят, че не са готови да започнат да инвестират. Днес ще обсъдим основните причини, които ни спират да направим първата крачка.

Инвестиране – основни причини, които ни спират да го правим

1.Научени сме да спестяваме, но не и да инвестираме.

Както във всяка друга област в живота, отношението ни към парите се формира първо от нашите родители. След това следва мнението на експерти и обществото като цяло. Дълго време, особено в източния блок, се смяташе, че банковият депозит и инвестицията в имот, са единственият начин за запазване и увеличаване на парите. Данните показват, че сега нивото на депозити е високо и продължава да се покачва. Разбира се, банката е мястото, където трябва да държим Аварийния фонд“, за да ни е на една ръка разстояние. Някои хора обаче държат всичките си пари там, защото не смеят да ги инвестират.

2. Страх от загуба

Страхът от загуба по принцип ни пази от това да правим грешки във всякакви аспекти, но и ни ограничава от различни възможности. Свикнали сме да преглеждаме банковата си сметка и всеки път да виждаме увеличение, макар и малко, на парите си. Сега при нулеви лихви вече се съгласяваме просто сумата да е там. Но мисълта, че може, дори за кратко време, да имаме по-малка сума от внесеното, ни възпира от всякакви други действия.

Краткосрочната сигурност си има цена – намалява стойността на парите ни.

3. Лош опит

Друга обичайна причина е лош личен опит или такъв на някой познат. Не са малко случаите, когато в желанието си да увеличат парите си, хората са попаднали в пирамидални схеми и са загубили. Има доста хитри „финансови консултанти“, които се възползват от алчността и наивността на хората и обещават бързи печалби. Само че всички знаем, че високата доходност води със себе си и висок риск. Както и че висока доходност и сигурност не вървят ръка за ръка.

4. Не разбираме материята

Смятам, че страха ни от непознатото е в основата на отказа от инвестиране. Това наистина е сложна материя, която най-добре се познава от финансистите. От друга страна по темата все повече има основна информация, която е поднесена на достъпен език. Важното е да разберем що е това инвестиране, каква е логиката и принципите. Добре би било да имаме представа какво е това фундаментален или технически анализ, но не е задължително. Практиката показва, че простата стратегия е най-ефективна и спокойно може да се инвестира в индексни фондове.

Инвеститорът, който не знае нищо, периодично инвестирайки в индексен фонд, всъщност може да надмине повечето инвестиционни специалисти. Чарли Мънгър

5. Прекалено много избор – объркващо е

Да, наистина има много възможности за инвестиране. Въпреки това, ако сега започвате, може да се насочите към тези, които ви вдъхват повече доверие. Например повечето банки предлагат инвестиция във свои или чужди взаимни фондове. Може да попитате вашата банка какви възможности ще ви предложи. Помислете върху това с какви средства разполагате извън „Аварийния фонд“ и каква част от тях може да инвестирате по-дългосрочно.

6. Нямаме достатъчно пари

Достатъчно е относително понятие. Разбира се, че колкото повече средства се инвестират, толкова по-висока е възможността за печалба в дългосрочен план. Но нормата на заделяне и на инвестиране, е индивидуална за всеки и зависи от различни фактори. Основните са съотношение на приход и разход, задължения и кредити, краткосрочни и дългосрочни цели. Не на последно място е желание за инвестиране, защото ако искаме нещо, то ще намерим и начин да го постигнем. Докато правим стъпки в тази посока, макар и малки, страхът от несигурността бавно ще изчезне.

7. Чакаме пазара да се стабилизира

Разбира се, има моменти, в които е по-удачно да се инвестира. Всеки инвеститор знае, че най-добре да купува по време на спад на пазара и да продава, когато пазара се покачва. Но каквито и анализи да се използват, няма как да се определят точките на промяна на пазара. Затова по-добре да се инвестира с регулярни месечни вноски, дори и при волатилни пазари, защото така се осреднява доходността за съответния период.

Няма прост начин, за да може да се каже, колко точно могат да паднат акциите в краткосрочен план. Уорън Бъфет

8. Отлагаме

Това е ситуация, в която знаем ползите от инвестирането, имаме възможност за еднократна или месечна вноска, но не правим нищо. Все не намираме време да направим първата крачка и да прехвърлим парите си от депозита към някакъв друг актив. Всичко в началото изглежда по-сложно и трудно отколкото е в действителност. Спомнете си как се научихте да карате ски, да плувате, да карате кола, да практикувате вашата професия… Е, някой ще стане професионалист, но важното е, че това е достъпно за всеки.

9. Закъснели сме

В някои случаи е възможно да сме закъснели – въпрос на гледна точка. В живота можем да пропуснем възможности поради всички описани по-горе страхове. Важното е, когато се отърсим от тях, какви действия предприемаме, за да променим посоката. Няма ситуация, в която не е нужно да защитим парите си от обезценяване /инфлация/. А и не всичко можем да предвидим. В тази посока мога да споделя личен опит. Моята баба ми подари спестовна книжка с 3000лв., това бяха много пари за тогава, които бяха изтрити и останаха в книжката като 3лв.

Всички ние полагаме ежедневно много усилия и труд да изкараме определена сума пари. След това полагаме усилие да не ги изхарчим всичките. Но пазейки ги пет, десет или петнайсет години, инфлацията намалява покупателната им стойност. Инвестирането е начинът да запазим и увеличим парите си във времето.

Разумното инвестиране включва в себе си и това да сме дисциплинирани в инвестициите си. В дългосрочен план да имаме визия, какво искаме да постигнем. Да разпределим /диверсифицираме/ риска и да реинвестираме печалбата. В същото време да имаме свободен финансов ресурс, за да се възползваме от бъдещи възможности, които ще се появят. Свържи се с нас и ние ще ти помогнем да намериш твоя начин за инвестиране.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва в нуждите на своите клиенти […]
Благодарение на Цвети успях да си изясня доста по-добре какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси и да стигна до избор на портфолио […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.