fbpx

Как да подобриш финансовите си навици без усилие?

Всеки иска лесно и бързо да придобива нови знания, нови умения и да се развива в избраната посока. Популярната максима гласи, че ако искаш да придобиеш и инсталираш нов навик в себе си, са ти необходими 21 дни, за да го усвоиш. Въпреки това не е толкова просто. За да предприемеш някаква промяна, обикновено те провокира нещо. В края на годината имаме цял лист с обещания и планове за следващата година – да отслабнем, да научим чужд език, да откажем цигарите и т.н. Но в средата на януари, вече сме загубили тази устременост. И полека се връщаме към първоначалната ситуация. Знаеше ли, че именно заради това фитнес залите започват да рекламират прз март програми с годишен абонамент?

Промените винаги ни ентусиазират, но бързо губим мотивация. Просто не обичаме промените. Затова непрекъснато си мислим, че сами сме виновни за това да не можем да постигнем траен ефект. Всъщност вината не е в нас. Навиците са нещо, което дори понякога не съзнаваме, че имаме. Много дейности вършим чисто машинално, без да си даваме сметка. Това понякога ни улеснява, защото освобождава време и енергия за други неща. Но ако искаме да променим някой навик или да усвоим нов, как да преодолеем вътрешната си съпротива?

Какво е мини навик?

Не това, което правим от време на време, оформя живота ни, а това, което правим последователно. – Антъни Робинс

В своята книга „Mini habits”, Stephen Guise („Мини навици“ на Стивън Гиз) разглежда една лесна за прилагане стратегия, която можеш да ползваш не само, за да подобриш финансовите си навици, но и всеки друг навик. Според него, за да преодолееш страха от промяната, трябва да я направиш не изведнъж, а с много малки стъпки. Той нарича тази система „мини навици“. Ако промяната е прекалено малка и незначителна, то тя няма да задейства „детекторите“ ни за отхвърляне.

Избери си един мини навик и състави план. Ако искаш да се научиш да спестяваш, може твоя нов навик да е да спестяваш по един лев на ден. Ако имаш кредит и искаш по-бързо да го погасиш, може също да заделяш по един лев на ден и да ги добавиш към месечната си вноска. Искаш да намалиш разходите си – може да не правиш определен разход примерно веднъж дневно или един път в седмицата – да пропуснеш едно кафе, да закусиш един ден вкъщи или един ден да си приготвиш сам обяд. В случай, че целта ти е да инвестираш, но не намираш време, започни просто с отваряне на един сайт на инвестиционен посредник например.

Можеш да си помислиш с какво един лев на ден ще ти помогне да спестиш за твоята финансова цел. Не подценявай силата на навика. По-добре да си заделил всеки ден по един лев, отколкото сто лева от време на време. Освен това, си свободен да заделяш и много повече, ако искаш и имаш възможност. Но ако се случи така, че да нямаш, този минумим от един лев, ще ти дава кураж, че можеш. И така или иначе ще си изпълниш целта за деня.

Как да подобриш финансовите си навици?

Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там. – „Алиса в страната на чудесата“, Луис Карол

На първо време си избери един мини навик. Увери, че е толкова смешно малък, че без проблем ще го правиш всеки ден. Прави го поне една седмица, за да провериш дали е по силите ти. Определи си по кое време на деня ще бъде и не забравяй да си напомняш защо го правиш. Ако си си сложил прекалено амбициозна цел и си на път да се откажеш, намали я наполовина.

Най-хубавата част е, че освен да си създадеш план за изпълнение на този мини навик, трябва да си направиш и план за награди. Но все пак се опитай да не са такива, че да изхарчиш всичко спестено до момента.

Всеки ден десетки неща се борят за нашето внимание. Трябва да отделяме време на важните сред тях. За да следиш напредъка си, опитай правилото “Не прекъсвай веригата”. Всеки ден отбелязвай в календара или бележника си, когато направиш избрания от теб мини навик. След няколко дни ще се образува верига от отметки – и тогава мотивацията ти да не прекъснеш веригата ще се увеличава с всеки ден.

мини навик

Какви са правилата на играта?

Познавайте правилата добре, за да можете да ги нарушавате ефективно. – Далай Лама

1.Никога недей да мамиш

Независимо, че го правиш за себе си, винаги идва момента на изкушение да пропуснеш днес да заделиш този един лев. Именно затова се увери, че навикът е пренебрежимо малък и без усилие ще го правиш всеки ден.

2.Бъди доволен от всеки напредък

Дори една седмица само да спазваш този навик, ти ще си със 7 лева по-богат от миналата седмица. Така че се поздрави за успеха, защото вече си подобрил себе си.

3.Награждавай усилията си

Каквото и да си избрал като награда – вечер навън с приятели, хубава храна, нова дреха, потупване по рамото, даването на награда те окуражава да продължаваш да прилагаш този навик отново.

4.Подържай навика под възможностите ти

За да не се отегчиш бързо и да не се натоварваш прекалено с изпълнението на задачата, което да те доведе до предела на възможностите ти или до отказване, ако усетиш такова напрежение от изпълненението на навика, отстъпи крачка назад и намали навика наполовина. Ако си си зaложил да заделяш един лев на ден, направи ги петдесет стотинки.

5.Напомняй си, че е лесно

Възприемай тази промяна като нещо много лесно и елементрано. Това ще намали желанието ти да се откажеш или изкушението да пропуснеш.

6.Никога не мисли, че правиш прекалено малко

Малките стъпки ще те придвижат до голямата ти цел. Ако нямаш нагласата и волята за промяна, мини навикът е шансът ти да се пребориш с тази ситуация.

7.Не увеличавай целта, а увеличи повторенията

Ако се чувстваш комфортно в изпълнението на навика и го правиш повече от 60 дни, ще се изкушиш да увеличиш заделянето от един лев на ден на пет лева примерно. По-добре бъди човек с малки цели и високи реултати, отколкото такъв с впечатляващи цели и отчайващи резултати. Затова вместо да увеличиш сумата, увеличи повторенията. Ако си започнал със заделяне на един лев на седмица, то ги направи два пъти на седмица.

Бъдете щастливи, но никога доволни. – Брус Лий

Веднъж след като вече си затвърдил този навик и го прилагаш без прекъсване поне 6 месеца, можеш да го увеличиш целта. Можеш да избереш и друг навик, който искаш да усвоиш, независимо дали се отнася за личните ти финанси или за качеството ти на живот. Ще се радвам да споделиш какъв мини навик искаш да усвоиш, за да подобриш твоите финанси в коментарите.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.