fbpx

Банковият депозит – 4 ситуации, в които да го използваш

Банката продължава да е най-довереният парньор на хората в България за техните спестявания. Към средата на 2020г. домакинствата в България са държали депозити в размер на 57,171млрд.лв. по официална статистика на БНБ. Това са над 97% от спестяванията, като за другите финансови инструменти остават едва 3%. Това е бавно променяща се тенденция. Всичко показва, че банковият депозит е най-популярният и използван инструмент. Въпреки че всяко семейство в страната има депозит, наистина ли знаем за какво и как да го използваме?

В една от предишните статии на Finansovoplanirane.bg те запознахме с това как да направиш финансов план в 7 стъпки . В днешната статия ще научиш какво е мястото на депозита в този план.

В случай, че си човек, който не харчи всичко, което е получил като доход, и в края на месеца ти остава някаква сума пари, то си изправен пред избора какво да правиш с тези пари. Често тези средства просто остават в банковата сметка.

В днешно време би трябвало да си наясно, че този начин на събиране на пари няма да те направи богат. Имаше период, в който лихвите по депозити бяха от порядъка на 7-8% годишно, а в момента трудно се намират на нива повече от 1%. Това са нормални пазарни явления и като цяло няма банков депозит, който за период от 10 години да е имал доходност над 2% на година. Просто доходността не е сред типичните ползи на банковия депозит. Неговата основна сила е в ликвидността – парите в него да са лесно достъпни, да имаш постоянен контрол и достъп до тях, за да реагираш бързо в дадена ситуация.

банков-депозит

4 ситуации, в които да използваш депозита в твоите лични финанси.

№1 Авариен фонд

Това е все по-познато име на старата максима „бели пари за черни дни“. Идеята на аварийния фонд е да имаш заделени средства в случай на някакви неблагоприятни събития. Тези събития могат да бъдат от всякакво естество. Появата им би нарушила начина ти на живот или би те принудила да вземеш заеми, кредити или са свързани с други допълнителни разходи. Основни характеристики на този фонд това са валутата и размера му. Обикновено валутата е тази, в която получаваш доходите си и съответно правиш разходите си, за да няма курсови разлики и такси. А размерът му зависи от големината на домакинството и броя членове в семейството, които трябва да се обезпечат.

№2 Краткосрочни цели

В случай, че ти предстоят планирани разходи или по-големи покупки в близките 2-3 години, то банковият депозит е подходящ инструмент за събиране на пари. Въпреки ниската си доходност, всеки друг инструмент би бил прекалено рисков за подобен кратък период. В тази ситуация времето не е достатъчно, за да може да заработи даден инвестиционен инструмент и да реализираш по-висок резултат. Винаги има възможност да използваш спекулативни алтернативи, но трябва да си наясно и със съпътстващия ги риск. Ако постигането на целта е важно за теб, не залагай всичко на тази карта.

№3 Ликвиден буфер

Депозитът не е само средство да се предпазиш от неблагоприятни събития. Той може да е инструмент и за посрещане на изгодни пазарни ситуации или сключване на добри сделки. Понякога се случва да попаднеш на добра възможност било за инвестиране на финансовите пазари, когато цените на активите са ниски, било за покупка на подценен имот или друго. И често се оказва, че нямаш необходимия капитал, за да се възползваш. Събирането на пари в депозит с цел изчакване на такава възможност е решение за теб.

№4 Неяснота

Това е най-често срещаната причина да се използва този инструмент. Повечето хора усещат нуждата да имат пари, заделени настрана. В същото време искат тези пари да се увеличават и да им носят доходност, но нямат яснота по какъв точно начин да стане това. Много хора са традиционалисти в това отношение. Не познават добре алтернативните възможности и депозита им се вижда единственият разумен избор. Други се интересуват от различните инструменти, но първо искат да натрупат знания или капитал преди на направят първата крачка.

Спестяванията всъщност са средства, които си се отказал да похарчиш сега, за да ги дадеш за нещо друго в бъдеще, което ще ти донесе по-голямо удовлетворение или полза.

Затова направи кратък анализ на това заделяш ли някакви пари и какъв процент от дохода ти са те на месечна база.

Независимо дали си попадал в някоя от изброените ситуации, можем заедно да определим къде си в момента. Ще намерим най-подходящите финансови решения за твоята ситуация.

На нашата страница можеш да намериш и други полезни статии за управлението на личните ти финанси.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.