fbpx

Какво е финансова свобода и кога ще я постигнеш?

Чувал ли си за финансова свобода? Искаш ли и ти да си сред хората, които са финансово свободни? Много хора са устремени да постигнат това мистично ниво на управление на своите пари, но може би ти убягва какво точно се има предвид под това понятие. В днешната статия на Finansovoplanirane.bg ще хвърлим малко светлина върху него. Сигурно си си дал сметка, че парите не са крайна цел, а само средство за постигане на твоите цели. За да можеш да правиш нещата, които искаш, и да имаш възможностите и свободата да правиш изборите, които желаеш, ти трябва да имаш пари. Трябва да си богат, да си заможен, да имаш повече, отколкото ще похарчиш. Но колко точно пари ти трябват?

Трите нива на богатство и добро управление на личните финанси

Ниво №1 – Финансова сигурност

Това е първото ниво, от което можеш да започнеш. На него си постигнал такова управление на личните ти финанси и си натрупал толкова активи, че всичките ти базови нужди са покрити. Не е нужно да се притесняваш за основните разходи, които правиш всеки месец. Дори и да спреш да работиш за известно време, ще си спокоен, че ще можеш да посрещнеш най-неотложните потребности за теб и семейството ти.

Ниво №2 – Финансова независимост

На това равнище на създаване на лично богатство, можеш да покриеш пълния си стандарт на живот, без да се налага да работиш. Това всъщност е осигуряване на финансова сигурност плюс разходите за качество на живот – облекло, почивки, развлечения и удоволствия. Когато достигнеш това ниво, не е необходимо да работиш, а можеш да харчиш толкова пари на месец, колкото си свикнал.

Ниво №3 – Финансова свобода

Това е крайната цел. На това ниво на богатство, цените на стоките и услугите за теб нямат значение. Можеш да правиш всичко, което искаш, и да имаш всичко, за което се сетиш, свързано с пари, без да се притесняваш колко струва. Когато постигнеш пълна финансова свобода, отпадат всички ограничения, които някога си имал по отношение на парите. финансова свобода Искаш ли да бъдеш на някое от тези нива? Или вече си някое от тях, но искаш да бъдеш на следващото? Кога ще си достатъчно богат и за колко време?
Богатството не е само количеството пари, които имаш, но и за колко време ще можеш да се издържаш от тях, без да ти се налага да работиш.
Ако двама души имат активи, които могат да се обърнат в пари на стойност 1 млн.лв., тогава и двамата са милионери. Но ако единият харчи по 5 х.лв. на месец, а другият по 10 х.лв. на месец, на първия те ще са му достатъчни за 16 години и няколко месеца, а на втория – за малко повече от 8 години. Тогава еднакво богати ли са или единият е по-богат? Всъщност това колко сме богати не се измерва с парите, които имаме, а с времето, за което тези пари ще ни стигнат. Повечето хора прехвърлят отговорността за своето благосъстояние на външни фактори – неща, хора, ситуации, които са извън тях. По този начин те прехвърлят контрола върху живота и парите си на някой друг.
За да можеш да управляваш парите и живота си, трябва да поемеш отговорност за тях.
Затова твоята задача сега е да определиш каква е месечната сума, която ще ти осигури на първо време финансова сигурност. Използвай насоките от предишната ми статия как да определиш стандарта ти на живот

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.