fbpx

Кредитен консултант – как да избереш?

В една от предишните ни статии те запознах с услугата на кредитния консултант и три причини да използваш съдействието му при търсене на кредит. С подобряването на условията за кредитиране, нарасна и търсенето на имоти, както и търсенето на посреднически услуги. Увеличи се съответно и броят на компаниите и консултантите, които ги предлагат. Ако вече си осъзнал ползата от работата с подобен специалист, то след това възниква и въпросът как да избереш на кой да довериш работата по твоя кредит. В днешната статия за кредитиране, ще намериш три критерия, по които можеш да избереш кредитен консултант.

Независим съвет от професионален консултант

Една от първите стъпки след като си взел решение за теглене или рефинансиране на кредит е изборът на кредитен консултант. След първоначалния разговор или среща с такъв, можеш да провериш дали компанията-посредник, с която работи е в списъка с регистрирани кредитни посредници на БНБ. Какво ще ти даде това, освен информация за легитимността на компанията?

Регистрираните посредници имат ангажимента да поддържат застраховка професионална отговорност. Тази застраховка гарантира защита на клиентите и компенсация за вреди, вследствие виновно неизпълнение на задълженията на кредитния посредник, включително от небрежност, грешки и пропуски. Това условие не важи за брокерите на имоти или нелегитимните посредници, които в повечето случаи работят с ограничен брой банки на база рекламни договори.

Всеки посредник е задължен да предоставя на клиентите си и информация с колко и кои банки работи, в какви граници варират комисионите, които взимат и още ред други изисквания, гарантиращи по-голяма прозрачност и защита на клиента. Откритостта и независимият съвет на кредитния консултант ще ти гарантират неговата безпристрастност и стремеж да обърне внимание на конкретната ти потребност, а не на това каква комисионна ще получи.

Спестяване на излишни разходи на време и средства

Ако ти престои теглене на кредит или искаш да подобриш условията по заеми, които вече ползваш, ти трябва да посетиш поне няколко банки. Техните служители ще ти представят основните параметри, които предлагат. Те могат да са обвързани с ползването и на различни свързани продукти. Въпреки че има изискване банките да предоставят пълна и прозрачна информация на своите клиенти, не всички разходи се включват в посоченото от тях ГПР (годишен процент на разходите).

Една част от работата на кредитния консултант е на база твоя профил като кредитополучател и естеството на сделката и имота, с който ще бъде обезпечена, да намери възможните решения. Добрият кредитен консултант е запознат с всички съпътстващи условия на банката и свързани продажби. По този начин ще бъдеш наясно с цялостната цена на кредита, която трябва да платиш. Това ще ти даде възможност за коректното сравняване на различните оферти.

Вместо да отделяш от личното си време или да ползваш отпуск и отсъстваш от работа, след структуриране на информацията, в рамките на няколко дни, ще имаш готови предложения за твоя кредит. В същото време, ще спестиш средства за ненужно вадене и подаване на документи.

кредитен консултант

Избягване на възможни проблеми при кандидатстване

Друга част от работата на кредитния консултант е да приложи своите знания и умения в намирането на най-подходящо решение за твоята ситуация. Опитният експерт познава процеса на одобрение в различните банки. Знае какви са техните силни и слаби страни. Това може да ти спести подаване на документи, плащане на разходи и в резултат кредитът ти все пак да бъде отказан и всичко да започне от начало. Това може да доведе до загуба и на пари, в случай че отпускането на кредита е обвързано с определени срокове по покупката на имота и неустойки.

Провери за възможността да научиш повече за реномето на компанията кредитен-посредник, както и за работата на конкретния кредитен консултант. Един вариант за това е да получиш препоръка от твои близки и познати, които са ползвали услугата. Рискът тук е, че тяхната ситуация може да е била коренно различна от твоята като техен профил или вид на сделката. Друг вариант е да прочетеш отзивите на други клиенти на сайта на компанията или в социалните мрежи. Така може да разбереш дали има опит в конкретни случаи, подобни на твоя. И разбира се, можеш да се довериш на своята интуиция и дали сие разбирате с конкретния човек.

Ако човек е небрежен по отношение на дреболиите, на него не може да се има доверие за важните неща.  Албърт Айнщайн

Въпреки че кредитът ти може да е дългосрочен, банката-кредитор подлежи на промяна с течение на времето. Но все пак трябва да си направил своя информиран избор. Работата ми като кредитен консултант е именно в това – моите клиенти да имат възможността на вземат най-доброто решение за себе си. Аз помагам на хората, които търсят кредит за покупка на имот или искат да намалят разходите си по текущи задължения. За моята работа получавам заплащане от конкретната банка при усвояване на кредита, т.е. при добре свършена работа. Получаваното възнаграждение е еднакво, независимо от избора на банка. Повече за моя професионален опит, може да научиш от отзивите на моите клиенти.

В случай че ти е необходим съвет по въпросите за кредитиране, можеш да заявиш безплатна опознавателна среща с мен и аз ще отговоря на тях.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Лично мен дебрите интернетски ме свързаха с Цветелина Тодорова. Как започна всичко ли…?! Ами тежко, с недоверие, защото […]
С Цвети Тодорова се свързах по препоръка на приятел, след като реших да рефинансирам ипотечния си кредит. Сега след […]
При взимането на ипотечен кредит имах възможността да съм съветвана от Цветелина Тодорова, която е изключителен професионалист […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.