fbpx

Още 8 идеи за подобряване на личните ти финанси

(които да използваш, ако в плановете ти се включва голям апартамент, вила и почивка два пъти годишно)

В продължение на статията ни за 9 идеи, които ще ти помогнат да подобриш финансовото си състояние, в тази статия на Finansovoplanirane.bg ще дадем още 8 идеи за личните ти финанси, които можеш лесно да приложиш. Дори да използваш само някои от тях, ще можеш да подобриш уменията да спестяваш и управляваш средствата си.

Погрижи се за аварийния си фонд

Не веднъж сме наблягали на важността на аварийния фонд в личните финанси. В живота понякога има непредвидени обстоятелства, когато просто са необходими допълнителни пари. Например при съкращаване от работа или внезапни здравословни проблеми. Вземането на заем не е най -доброто решение и приятелите не винаги могат да заемат необходимата сума. Опитай се да въведеш това като правило и да откриеш още едно перо в семейния бюджет: отделяй определена сума всеки месец в твоя резервен фонд. Оптималният размер на тези спестявания е различен и зависи, както от броя членове в домакинството, които трябва да подсигури, така и от други фактори.

Опитай 30-дневно финансово въздържание

Почти всеки ден правим покупки, без които спокойно бихме могли да живеем. От такива разходи се натрупва доста прилична сума на месец, а още повече за година. Може да си определяш от време на време някакъв период, в който да ограничиш тези разходи: не харчи пари за нищо друго освен за най-важното и необходимото. Често се оказва, че именно тези разходи изяждат голяма част от приходите ти и само с прилагането на тази от всички 8 идеи за личните ти финанси ще успееш да реализираш поне една от целите си.

Направи преглед на разходите си за децата

Всеки, който има деца, може да потвърди, че разходите по тяхното отглеждане, независимо от възрастта им, са една от най-значителните части в семейния бюджет. Често тези разходи дори надвишават всички разходи за възрастните в едно домакинство. Това се дължи както на факта, че детските стоки са много по-скъпи, така и на това, че родителите искат да осигурят всичко на децата си. Всъщност, ако помислиш малко, това бюджетно перо може да бъде намалено, без да навреди или ощети с нещо децата. Това се отнася предимно за играчките. За пълноценна игра изобщо не е необходимо да има голям брой от тях, а понякога дори пречат на концентрацията на детето в играта. Освен това за здравето на детето не е важно каква марка са дрехите и обувките, а с какво качество са и дали са комфортни и удобни. Да не говорим, че покупката на много детски артикули е продиктувана от влиянието на рекламата. Маркетолозите знаят как да играят по тънката струна на родителите. Ако избягваш тези капани, това ще ти помогне да спестиш много, включително и за финансовото бъдеще на детето.

8 идеи лични финанси

Плащай първо на себе си

Колкото и да ти е познато това правило, до сега рядко съм срещала хора, които наистина да го прилагат. Когато получат заплата хората бързат да платят наема, кредита, сметките. Това е напълно разбираемо, но когато правим тези плащания и покупки, не плащаме на себе си, а на някой друг. Единственото изключение може би са разходите за образование и здраве: така инвестираме в себе си, в бъдещето си. Да плащаш първо на себе си означава на първо място да заделиш определена сума за собственото си бъдеще и за целите си. Не е нужно това да е толкова голяма сума, основното е да го правиш месечно. Ако разчиташ да заделиш нещо за себе си от това, което остава накрая на месеца, най-вероятно няма да остане нищо за теб.

Направи своя личен финансов план

Много от твоите мечти рискуват да останат неосъществени, ако не започнеш да планираш тяхното осъществяване. Една от първите стъпки, които могат да помогнат, е изготвянето на личен финансов план. Струва си да определиш твоите цели, срокове и необходимите суми за постигането им, приходи и разходи. Опитай се да бъдат, колкото се може по-реалистични – плановете трябва да са конкретни и разбира се постижими. Можеш да направиш план за следващата една година, за 3 години или 10 години, така че да можеш да предвидиш ресурсите си.

Помисли над възможностите за допълнителен източник на доход

От статиите ни за пенсионно планиране сигурно си наясно защо е важно да имаш пенсионен план и сам да създадеш активи, които да ти осигурят един допълнителен доход в късните години. Другата причина да помислиш за такива възможности, колкото се може по-рано е, че всъщност нашите доходи започват да намаляват много преди пенсионната възраст. Не е нужно тези доходи да са от наем на имот или други инвестиции. Може би имаш хоби, което ти доставя удоволствие, но и си добър в него и след време да започне да работи за теб. Това може да бъде почти всичко: правене на снимки, печене на торти и кексчета и т.н. Сега може да ти донесе малко допълнителни пари, а в бъдеще да ти осигури солиден доход.

Измервай стойността на покупките си спрямо твоята заплата

За целта изчисли колко струва един час от работата, която извършваш. Така ще можеш да измерваш тази сума спрямо стойността на всичко, което купуваш. Например, при следващата сезонна разпродажба виждаш нов телефон на примамлива цена. Но когато осъзнаеш, че трябва да похарчиш сума, равняваща се на 50 часа от работата ти, за да я купиш, ще погледнеш на тези цифри напълно различно. И сравнението не винаги ще бъде в полза на покупката. Подобна техника на сравнение ще ти помогне да си дадеш сметка за какво всъщност харчиш енергията и времето си, което даваш в работа.

Организирай общия бюджет с партньора

Много често финансовите разногласия стават причина за семейни конфликти и пречат на двойките да реализират както личните, така и съвместните си желания. Например, ако съпругът се опитва да спести пари за самоучастие и покупка на жилище, а съпругата организира почивка със задължително пазаруване в някой търговски център, конфликтите са неизбежни. Опитайте се да водите редовни разговори в семейството по паричните въпроси. Договорете се как да взимате решения за по-големите финансови цели и покупки. Помислете за начини за съвместно постигане на вашите планове. Може да обсъдите размера на личните средства за всеки член на семейството, така че да има лична свобода и възможност за индивидуални решения.

Успехът, това е прогресът по постигане на цел, която си заслужава – Ърл Найтингейл

Управлението на личните финанси много наподобява управлението на автомобил. В началото трябва да поглеждаш за всяко нещо – как да превключиш скоростите, къде е спирачката и т.н. Някои хора получават знания още в семейството, като следват съветите и примера на родителите си. За съжаление, нито в основното училище, нито след това се набляга на това толкова необходимо и практическо умение. Затова може да споделиш с нас кои от тези 8 идеи за личните ти финанси ти допаднаха и какви финансови трикове използваш.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Имах удоволствието и честта да работя с Цвети Тодорова като мой кредитен консултант. Целта беше закупуване на жилище чрез ипотека […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.