fbpx

6 ситуации, в които да потърсиш ипотечен кредит

Покупката на ново жилище не е единствената причина, поради която търсят съдействие моите клиенти. Ипотечният кредит е част от инструментите в личните финанси и днес ще те запозная с 6 основни ситуации, в които той може да ти послужи. Кредитът може да е решение на определени проблеми или за помогне за осъществяване на финансовите ти цели.

1. По-хубаво и голямо жилище

В променящата се обстановка и това, че се наложи да прекарваме много време вкъщи, хората оцениха дома като нещо повече. През тази една година видяхме, че той може да не е само място за сън и време със семейството. Домът се превърна и в наше работно пространство, място за срещи, за учене и т.н. А служителите на много компании все още работят продължават да работят home-office. Хората обърнаха повече внимание на удобството в мебелировката и функционалността на жилището. Поради всичко това се увеличиха и клиентите, които търсят по-хубаво и по-голямо жилище. Такова, че да дава възможност и за работно помещение или със самостоятелни стаи за децата, за да не си пречат в онлайн обучението. Нарасна броя и на хората, които търсят къщи с двор, в близост до големите градове.

2. Наследствен имот за децата

Страната ни е на пето място в Европа по брой на собствените жилища на човек от населението. Основна ценност на българина остава покупката на собствено жилище и подсигуряване в бъдеще на децата с такова. Но трябва да си дадеш сметка, че децата ни живеят в момента в свят, който не е същия като този, в който сме израсли ние. Всичко е по-динамично, по-глобално и техните ценности също се променят. Така нареченото поколение Z – хората на възраст 18-26 г., родени в периода 1993-2001 г., е поколението на промяната. Те растат с развитието на технологиите, мислят по друг начин, търсят предизвикателства и искат да направят света по-добър. Може би на тази промяна в ценностите се дължи и нарастващият процент на необитаваните имоти.

Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него. – Алберт Айнщайн

3. Собствено жилище

На заем или под наем е въпрос, който да си зададеш, когато търсиш решение дали да продължиш да живееш под наем или да вземеш кредит за собствено жилище. Когато правиш този избор, често се водиш от емоцията и чувството за сигурност. Ако си под наем, винаги има риск хазяинът да реши да продава имота, да увеличи наема, да се наложи да го ползва за лични цели и т.н. и ти да се окажеш на улицата. В случай, че живееш там сам е едно, но ако си семеен с две деца, отговорността е друга. Собственото жилище, дори и с кредит, дава по-голяма сигурност. Но освен да си отговориш на подобни въпроси, трябва да си направиш и няколко сметки. Най-основната е да се съпостави цената на наема с лихвените разходи по ипотечния кредит. В момента лихвите по тях са на рекордно ниски нива, но трябва да имаш предвид, че в период от 30г назад не винаги е било така.

ипотечен кредит

4. Инвестиция

Имотите продължават да бъдат най-търсената инвестиция от българите. Те все още са най-разпознаваемият и предпочитан инвестиционен инструмент, в който се влагат спестяванията. Представата на повечето хора за пасивен доход е именно покупката на имот, даването му под наем и получаването на рента. Както и при решението дали да си под наем или да кредитираш покупка на собствен имот, и тук трябва да се направят някои сметки. От една инвестиция се очаква определна възвръщаемост, която да съпостявиш с разходите по ипотечния кредит. Тя може да бъде както от отдаването на имота под наем, така и от капиталова печалба при изгодна продажба. Върху доходността от имота влияят и много фактори, които трябва да се вземат предвид – разходи за данъци и поддръжка, контрол върху наемателите, бъдещо развитие на района. В общия случай, трябва да определиш и срок на възвръщаемост, който да очакваш от инвестицията. Например, ако инвестицията в имот се изплати за срок до 20г, то тя би била изгодна.

5. Обединяване на задължения

В случай, че имаш няколко кредита, независимо дали са от банкова или небанкова институция, можеш да намалиш финансовата тежест като обединиш всички задължения в един кредит. Ако сумата им е по-голяма, то решение на ситуацията може да е ползването на ипотечен кредит. Въпреки че това е свързано с документи и притеснението, че залагаш недвижимо имущество, кредитът ти ще е с по-ниски лихвени разходи и с по-малка месечна вноска, в общия случай.

Най-хубавото качество на парите е тяхното количество.

6. Рефинансиране на кредит

Може да си в ситуация, когато кредитът ти е изтеглен преди повече време. Тогава може би е време да разгледаш варианти за рефинансиране. На първо място направи справка дали настоящата ти кредитираща банка не би се съгласила да подобри условията по заема. Сравни тези условия с предложения за рефинансиране, като включиш съответните такси за предоговаряне и евентуална нова ипотека при смяна на банката.

Ако имаш ипотечен кредит и искаш да подобриш условията по него, или ти предстои търсенето на кредит, то те очаква една нелека задача. От предишната статия за кредити на Finansovoplanirane.bg можеш да научиш кои са осемте фактора, които да имаш предвид. За да реализираш по-лесно тази задача, независимо дали си в някоя от тези шест ситуации, можеш да се свържеш с менАз ще ти помогна да подобриш условията по текущите ти задължения или ще намерим най-доброто решение за ипотечен или потребителски кредит.

Какво казват клиентите за нас

Имах удоволствието и честта да работя с Цвети Тодорова като мой кредитен консултант. Целта беше закупуване на жилище чрез ипотека […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.