fbpx

Парите – как да се отнасяме с тях?

Какво са парите? Едва ли някой може да даде еднозначен отговор. Смятам, че всеки от нас установява свое собствено отношение към парите. Понякога то е плод на възприети стереотипи от родителите ни или на лични преживявания. Често се говори, че парите дават свобода и са средство за постигане на някакви цели. Нещо, което ни прави уверени и щастливи. За някои парите са перспектива, за други – зло, което разделя хората в света. Но това, което ни се случва в живота, е в пряка връзка с това какво мислим за парите и как се отнасяме с тях.

Предимството да имаш пари се заключава в това, да можеш да се възползваш от тях. Бенджамин Франклин

Няма нищо лошо в това да харчим пари, те са за това. Важно е да разбираме какво наистина искаме и да се наслаждаваме, когато получаваме желаното. Все пак добре е да си определим бюджет, за да не е краткотрайна радостта ни.

Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари.  Харуки Мураками

Печеленето на пари не може да бъде смисъл на живота, но може съществено да обогати живота с впечатления и удоволствия. А когато ги споделяме с хората, които обичаме, се чувстваме истински щастливи.

парите

Не позволявайте на парите контролират живота ви, а им позволете да ви помогнат да го ръководите по-добре. Джон Рамптън

Когато си поставим краткосрочни и дългосрочни цели, добре би било да се направи и финансов план за изпълнението им. Така се увеличава вероятността те да се случат с по-голяма лекота.

Новата кола не издава колко пари имаш, но по нея се познава колко пари дължиш.

Ако живеем над възможностите си, при всяка неочаквана промяна или криза в нашия живот ще се чувстваме финансово неспокойни. Когато получим бонус или повишение на заплатата, нека не използваме това, за да извиним неоправдано високия си стандарт на живот.

Парите, също както емоциите, трябва да се контролират, за да върви животът в правилната посокаНаташа Мънсън

Трябва да сме внимателни за дребните разходи. Макар и малки, ако се правят твърде често, могат да ни откраднат възможността да постигнем по-важните за нас неща. Не се редки случаите, когато се налага да се кредитираме, защото личните ни средства са отишли за маловажни неща.

 Колкото по-дълго не предприемате действие, толкова повече пари губите. Кери Уилкерсън

Когато губим време, губим пари. Понякога това означава и отдалечаване от нашите цели. Нека спрем за миг и си помислим, какво точно искаме да ни се случи утре, след пет или след десет години. Искаме да си купим имот? Да живеем в чужбина? Да пътуваме често? Да платим образованието на децата си? Запишете вашите цели.

Акробат, това е човек, който успява да се задържи в границите на своите доходи. Жарко Петан

Когато вземат заплата, повечето хора първо плащат сметки, наем, връщат заеми и се разплащат с всички, а каквото остане го спестяват. Ако искаме да сме финансово стабилни, трябва да направим точно обратното. Добре би било да определим процент от прихода ни, който автоматично да спестяваме/инвестираме, и този процент да не се променя.

Очаквайте най-доброто. Гответе се за най-лошото. И се възползвайте от това, което се случва. Зиг Зиглар

Нека не се опитваме да спечелим всички пари на света. Парите никога не стигат. На едни не стигат за кола, на други за яхта… Колкото повече получаваме, толкова повече и харчим. За да сме финансово стабилни трябва да формулираме важните за нас неща, така те ще ни се случат в точното време. Когато знаем какво искаме, ще се намерят и начини, за да го постигнем.

Ще се радваме да ви помогнем в това.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.