fbpx

Има ли моето дете шанс да получи добро образование?

Тази тема е за всички настоящи и бъдещи родители, които смятаме, че доброто образование е важно и би дало повече възможности за развитие на нашите деца. За всички, които вярваме, че основата, върху която се изгражда всичко красиво и стойностно, е образованието. Бързам да кажа, че тук изключвам погрешното разбиране „учи, за да не работиш“ или „трябва да имам някаква тапия“. Тук визирам образование, което формира личности и доизгражда онези способности и качества, които са загатнати още при раждането на нашето дете.

Светът около нас постоянно се променя, но важните неща остават същите и едно от тях е образованието. Една китайска мъдрост гласи:

Ако мислите един ден напред – вземете си храна. Ако мислите една година напред – посадете дърво. Ако мислите сто години напред – образовайте децата си .

Искам да вярвам, че повечето от нас бихме искали нашите деца да имат добро образование, защото сме убедени, че това ще развие потенциала им. Ставайки родители, пред нас изникват различни предизвикателства, с които се научаваме да се справяме ден след ден. Хранене, смяна на памперси, колики, зъбки, първи думички, прохождане, записване в градина, училище, университет… Може би ще забележите, че с времето за всяко следващо стъпало са необходими повече и повече средства.

Има ли моето дете шанс да получи добро образование?

Да, категорично има. Ние като родители даваме този шанс, заедно с възпитанието още в първите седем години. Всички деца имат своите уникални умения и таланти. Нека да ги насърчаваме да не се ограничават само със стандартното образование, но да търсят знания и извън задължителните учебници. Образованието е важен фактор, определящ качеството ни на живот и нашата конкурентоспособност. Не е пресилено, ако кажа, че то отваря вратите на бъдещето и ни дава свобода да постигнем мечтите си. Това е една безценна и незаменима инвестиция за цял живот.

„Природната интелигентност без образование е като дърво без плодове“ Теодор Рузвелт

Много често доброто образование е свързано с пари, а понякога и с много пари. Повечето родители сме фокусирани върху настоящите нужди и потребности/капризи на детето, когато неусетно идва моментът за образование. Проблемът е, че си мислим, че имаме време. И възниква въпросът:

 Кога е време да помисля за образование на моето дете?

Има три типа родители:

  1. Някои родители приемат, че тяхната отговорност е до навършване на 18 години на детето им. След това то само ще реши какво да прави с живота си и ако иска да продължи образованието си – ще се самофинансира. От една страна това не е лош подход, от друга смятам, че поне през първите две години на висшето образование е добре да го подкрепим финансово /особено ако е в чужбина/. Така няма да се налага да се бори с езиковата бариера, с усвояване на новите знания и с изкарване на пари за оцеляване.
  1. Други родители разбират важността на образованието и когато детето реши какво ще учи, търсят начини как да финансират мечтата му. Този подход има слаба страна, защото може да се окаже, че разходите за образование са повече от приходите ви в онзи момент. Тогава или ще бъдете принудени да се откажете, или ще трябва да изтеглите кредит. Ако започнете по-рано заделяне на средства за образование, ще ви бъде по-лесно. Ще изберете сума, която ви е достъпна, и ще си спестите напрежението от това да дължите пари.
  1. Има и други, които като станат родители, създават специален фонд „Образование“. Те разбират, че независимо дали детето им ще реши да учи или не, те ще бъдат финансово подготвени. Ще се чувстват спокойни, че могат да подкрепят развитието на детето си, поне доколкото зависи от техните възможности.
А ти от кой тип родител си?

„Ако мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството“ Дерек Бок

Ето няколко препоръки за всички, които искате да сте подготвени финансово, когато настъпи момента за образованието и искате да подкрепите детето си да развие възможностите си.

  1. Информирайте се, колко струва образованието за конкретни училища и университети в България и в чужбина.
  2. Преценете колко години имате до началото на желаното образование и колко пари сега можете да отделяте за тази цел.
  3. Изберете финансов инструмент, който ще е най-подходящ за вас.
  4. Направете си застраховка „Живот“, за да гарантирате изпълнението на тази цел, дори и при непредвидени обстоятелства.

Не знаем какво ще ни предложи бъдещето, но ако сме финансово подготвени, ще сме по-спокойни и по-сигурни, че каквито и предизвикателства да настъпят, ще ги преодолеем. Обадете ни се и заедно ще обсъдим кой е най-подходящия за вас начин да съберете средства за образованието на детето си.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.