fbpx

Колко струва финансовата сигурност?

Живеем ли в сигурен свят? Може ли нещо непредвидено да ти се случи във всеки един момент? Да, разбира се, че на всеки от нас може да се случи нещо. Но живееш ли в постоянен страх от това какво може да се случи. Не, ходиш на работа, излизаш на разходка, отиваш до магазина, спортуваш, пътуваш. А до колко е важна твоята финансова сигурност?

Живеем ли в сигурен свят? Може ли нещо непредвидено да ти се случи във всеки един момент? Да, разбира се, че на всеки от нас може да се случи нещо. Но живееш ли в постоянен страх от това какво може да се случи. Не, ходиш на работа, излизаш на разходка, отиваш до магазина, спортуваш, пътуваш. А до колко е важна твоята финансова сигурност?

Какво е финансова сигурност?

Въпреки че няма нищо, което да е абсолютно сигурно на този свят, не можеш да се страхуваш постоянно. Същото важи и за света на финансите. Ако искаш да си сигурен, че никога няма да загубиш пари, можеш да държиш парите си вкъщи или на депозит. Но тогава никога няма да имаш шанса да постигнеш финансова свобода.

Ако не рискуваш нищо, рискуваш дори повече. Ерика Йонг

Въпреки това много хора избягват финансовия риск, защото несигурността ги ужасява. Както в България, така и в световен мащаб, нарастват възможностите за инвестиции. Финансовите инструменти стават все по-достъпни и лесни за изполване. Това крие и своите рискове, но също така принуждава съществуващите компании на пазара да подобряват своите условия, да стават по-клиентски ориентирани. Все повече хора започват да се интересуват от тези възможности, но и много все още не инвестират, защото са уплашени от своите спомени за предиши финансови кризи, финансовите пирамиди, хиперинфлацията. И това е напълно оправдано и разбираемо. Но трябва да си дадеш сметка, че много неща са се променили във времето. Финансови кризи е имало много преди нас и ще продължава да ги има, независимо от обстоятелствата, които ги предизвикват.

Но нека да бъдем ясни – не говорим за поемане на безсмислени рискове. Когато става дума за здравето ти, обикновено се консултираш с различни експерти, изследваш всички варианти, и разчиташ на фактите – не на емоциите на някой друг или нечии предпочитания. Тогава взимаш информирано решение за себе си. Този процес ти позволява да се придвижиш от несигурността към пълната увереност.

Същото е и с инвестирането. Никога не може да знаеш какво ще стане с финансовите пазари. Но тази несигурност не е извинение за бездействие.

Рискът идва от незнанието за това, което правиш. Уорън Бъфет

Има едно нещо, което знаем със сигурност – ще има финансови кризи и в бъдеще, също както е имало и в миналото. Но има ли смисъл да си парализиран от страх, защото има риск да пострадаш? Ако живееш в страх, ти губиш играта още преди да си започнал. Как ще постигнеш каквото и да било, ако си прекалено уплашен да рискуваш?

Колко струва финансовата сигурност?

Домакинствата в страната разполагат с 62,852 млрд. лева на депозити в търговските банки, по статистика на БНБ към 31.03.2021г. В същото време средните лихви по депозитите са 0,7% за левови депозити и 0,6% за евро. От друга страна инфлацията за 2020г по данни на НСИ е 1,2%. Това означава, че вложителите в депозити са загубили 0,5% от покупателната способност на своите пари за тази една година. В случай, че към това добавим нарастващите такси на банките на различни касови операции и поддръжка на банковите сметки, ще се окаже, че загубата е по-голяма. Освен това, трябва да имаш предвид, че официалната статистика включва широка гама от продукти и услуги, които не всеки ползва в ежедневието си. Ако искаш да разбереш колко е твоята лична инфлация, или с колко са се повишили цените на стоките и услугите, които ти ползваш, можеш да я изчислиш с Калулатора за изчисляване на личната инфлация.

Личната инфлация много често е в пъти по-висока от официалната. Това означава, че оставяйки парите си вкъщи или на депозит, ти се съгласяваш да губиш пари всяка година. В случай, че финансовите ти цели са краткосрочни, това е напълно обосновано решение. Но ако спестяваш за по-дългосрочни цели, които искаш да осъществиш след 5 или повече години, то би загубил над 10% от спестяванията си. За 10 години това ще са 20%.

финансова сигурност

*Източник: ОИСР – Финансовата грамотност в страните от Югоизточна Европа

Финансово грамотни ли сме?

Дефиницията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за финансовата грамотност е, че тя е комбинация от осъзнатост, знания, умения, отношение и поведение, необходима за вземане на стабилни финансови решения и в крайна сметка постигане на индивидуално финансово благосъстояние. Съгласно изследване за 2020г на ОИСР за Финансовата грамотност в страните от Югоизточна Европа, където е включена и България, 58% от участвалите българи са финансово грамотни.

Според доклада 62% спестяват парите си вкъщи, защото нямат доверие в банките, а 29% в депозит. Едва 51% имат реална представа за стойността на парите, а 78% са наясно с текущата инфлация. Българите, които успяват да спестяват от парите си са 77,6%, като 39,6% имат дългосрочни цели и 33,7% спестяват именно с такава цел. Въпреки известната ни спестовност, 18,5% предпочитат да изхарчат парите си, вместо да спестяват, а 9,8% мислят само за настоящето.

Плащаме висока цена за нашата финансова сигурност. Уорън Бъфет

Въпреки че това е само статистика и обхваща едва 1047 анкетирани българи, показва в кои аспекти на личните финанси можеш да подобриш ситуацията. Твоята задача сега е да изчислиш колко струва твоята финансова сигурност. Поеми контрола над парите си като се образоваш, изучаваш моделите на поведение на пазара назад във времето, следваш поведението на успешни инвеститори и правиш рационални решения, базирани на разбирането какво е сработило за тях през десетилетията. Можеш да научиш повече на Finansovoplanirane.bg

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.