fbpx

Великите неща изискват време

Дългосрочното мислене

Мисля, че няма човек в България, който да не е чувал за Искърското дефиле. Красотата му е вдъхновила много писатели и художници. Но знаеш ли, че Искър е единствената река, която пресича Стара планина? Не е лесно да се преодолее такова препятствие и оформянето на този природен феномен е отнело хиляди години.

Използвам този пример, защото той показва един от важните принципи не само в живота, но и в инвестирането – великите неща изискват време. Знам, че си чувал това много пъти преди. И тук няма да се спирам на това колко е важно е да използваме сложната лихва или какви са предимствата на дългосрочното инвестиране. Днес ще говорим за дългосрочното мислене.

Живот на бързи обороти

Без да осъзнаваме, ежедневно сме бомбардирани от информация, която ни кара да мислим краткосрочно:

  • Трябва ти кредит – вземи тук;
  • Искаш да хапнеш – поръчай тук;
  • Търсиш развлечение – гледай тук.

Тези съобщения са навсякъде около нас и влияят на нашето поведение. Всеки днес бърза за някъде. И най-търсеният продукт и услуга са тези, които спестяват време. А още по-засегнати са младите поколения. Много от навлизащите на пазара на труда имат нереалистични очаквания за света – особено що се касае до високо заплащане и статут още при старта на кариерата. Нямат търпението да трупат опит и градят дългосрочна визия за живота си, да инвестират дългосрочно в образованието си и изграждането на експертиза. Лесно се отказват при всяка трудност или конфликт.

Краткосрочно мислене и дългосрочно инвестиране

Същото поведение анализаторите отчитат и в инвестирането. Средният период на държане на акциите от инвеститорите на Ню Йоркската фондова борса е намалял от върха си от 8г през 50-те години до под 6 месеца в наши дни. Причините, които са довели до това са много, но най-общо казано промяната се дължи на развитието на технологиите.

  • Навлизането на финтех приложения и платформи – технологиите улесняват все повече инвеститорите и достъпа до финансови инструменти. Благодарение на интернет, информацията се разпространява мигновено, а чрез смарт устройствата инвеститорите могат да реагират на нея.
  • По-ниски транзакционни разходи – увеличаването на конкуренцията сред инвестиционните посредници и възникването на алтернативи за достъп до финансовите пазари принуждава компаниите да оптимизират разходите за техните клиенти.
  • Фокус върху бързи резултати – създаването на нови инструменти и възможностите за бързи печалби кара много хора да мисля, че могат бързо да забогатеят. Защо да получават доходност от 10% на година и да чакат, когато могат да получат 20% на месец веднага?
  • Кратък живот на компаниите – както и сред потребителите, краткосрочно поведение се забелязва и сред компаниите. Много собственици изграждат бизнес, без да имат дългосрочен план за неговото развитие и не полагат усилия да изградят такива взаимоотношения със своите клиенти.

Нашият предпочитан период за държане на активите е завинаги – Уорън Бъфет

Това е съветът на известния инвеститор Уорън Бъфет, привърженик на подхода „купи и дръж“ в инвестирането, като неговият среден период на държане на акциите е 20г. Това е дългосрочна стратегия, при която акциите се натрупват постепенно с течение на времето, независимо от тяхното краткосрочно представяне. Въпреки, че той е несъмнено един от най-успешните инвеститори, както видя по-горе, малко хора следват съветите му.

Трудността идва от това, че трябва да полагаме усилия да имаме дългосрочно мислене в свят, който свиква да има всичко на мига.

Независимо дали става въпрос за твоята кариера, твоето семейство, твоето здраве или нещо друго, което си заслужава, направи крачка назад и осъзнай, че отнема време. Когато най-успешните хора в света говорят за важността на дългосрочното мислене, може би трябва да се заслушаме.

До преди няколко години, на моменти, много се ядосвах или натъжавах от определени препятствия в живота и кариерата ми. Както много други хора, и аз си казвах „Защо точно на мен се случва?“ или „Ех, ако нещата бяха се стекли по друг начин!“ Случвало ли ти се е и на теб да се питаш това? Докато не стигнах до осъзнаването, че аз съм тук и сега, имам този живот и тази работа, следствие именно на всичко онова, което съм преживяла и преодоляла. Просто изисква време. Да се натрупат знанията, информацията, опита.

Нещата които научаваш, хората които срещаш, местата, на които ходиш, преживяванията, които имаш, те правят човека който си. А на великите неща, както в живота, така и в личните финанси, им трябва време.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва в нуждите на своите клиенти […]
Благодарение на Цвети успях да си изясня доста по-добре какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси и да стигна до избор на портфолио […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.