fbpx

9 идеи, които ще ти помогнат да подобриш финансовото си състояние

Често финансовите ни трудности се свеждат не до това с колко много пари разполагаме, а до това колко добре ги използваме. Ние от Finansovoplanirane.bg непрекъснато търсим решения, които да ти помогнат да направиш живота си по-добър. Така че този път ще споделим с теб 9 идеи за оптимизиране на разходите и подобряване на твоето финансово състояние. 

Всеки от нас навярно има желания и мечти, които понякога изискват значителни финансови ресурси. Така че трябва да умеем да боравим с пари по пътя към целта си, за да съберем необходимата сума. Това за някои е цяло изкуство, което обаче може да бъде научено. Всичко, което имаш като мечта, може да не бъде празна фантазия, а да започне да се осъществява. Трябва само да опиташ и приложиш някои правила, които вече са доказали своята ефективност.

1. Помисли за стойността на нещата

Често желанието ти да спестиш пари може да ти изиграе жестока шега. Всъщност има основни неща, които използваме ден след ден и за качеството на които не бива да се пести. В крайна сметка, когато купуваш евтин артикул с лошо качество, ще бъдеш принуден да правиш такива покупки по-често.

Разбира се, трябва да изхождаш от възможностите на собствения си бюджет, но не бива да пренебрегваш факта, че реалната цена на даден продукт се определя не от неговата цена, а от това колко дълго ще ти служи. По-точно, просто запомни формулата и я използвай за всяка по-важна покупка:

действителна стойност на продукта = покупна цена / брой пъти, когато е бил използван

2. Задай си лимит за дневните разходи

Планирането на разходите е едно от най-важните правила за финансова грамотност. След като си планирал дните си за „голямо и масово пазаруване“, опитай се да ограничиш ежедневните си разходи. Това ще ти позволи да спреш да губиш пари за незначителни неща и да избегнеш изкушението да отскочиш до магазина за нещо изкустелно.

Затова помисли за сумата, която можеш да похарчиш непланирано (пиене на кафе, обяд, заплащане на допълнителни пътувания в транспорта и т.н.), и се опитай да не харчиш прекалено много над този лимит.

3. Удовлетворявай потребности, а не желания

Като цяло нуждите на човек не са толкова много: вода, храна, подслон, облекло, безопасност, добри отношения с други хора, свобода на избора и решенията. Задоволявайки една потребност, ние решаваме насъщен проблем, което в крайна сметка ще ни донесе повече удоволствия.

Отивайки към моментни желания, ние често действаме импулсивно и купуваме безполезни боклуци, които не само изпразват джобовете ни, но и носят понякога не малко разочарования. Затова всеки път, когато мислиш за закупуване на нещо, е полезно да си зададеш въпроса: Наистина ли имам нужда от това? Каква потребност ще удовлетвори тази покупка? Как ще се отрази на моето финансово състояние?

финансово състояние

4. Плащай повече от минималната вноска по кредит/кредитна карта

Много хора използват кредити и кредитни карти за финансиране на различни стоки и услуги. Повечето предпочитат да плащат малки вноски по кредита или минимално изискуемата вноска по кредитната карта. На пръв поглед това може да изглежда като напълно разумно решение, особено ако бюджетът е ограничен.

Въпреки това, имай предвид, че дори плащанията по кредита да са към края, предсрочното погасяване винаги е по-изгодно. Защо? Защото лихвата се начислява на ежедневна база. Колкото по-малък е остатъкът по кредита, толкова по-малък е делът на лихвите в самата вноска, но все пак го има.

5. Оптимизирай най-големите бюджетни позиции

Ако редовно поддържаш и анализираш личния или семейния си бюджет, няма да ти е трудно да намериш трите най-големи разходни позиции. Това е не само добър начин да намериш дупка в твоите финанси, но и причина да я оптимизираш. Например, дори да си фокусиран върху здравословния начин на живот, може в същото време значителна част от бюджета да отлети за кафе за по път или обеди с колегите. Или ти се струва, че никога не купуваш нищо излишно, но всъщност всеки уикенд отиваш в мола за нещо ново на намаление.

6. Пребори се с нагласата си към парите

Малко хора не мечтаят за високо ниво на доходи и съзнателно се стремят да водят аскетичен живот. Но също така се случва човек да си поставя цел и полага големи усилия за постигането й, но все пак няма резултат. И понякога причината за това са нашите подсъзнателни психологически нагласи. Например, ако в детството родителите са обичали да повтарят фрази като „Всички богати са измамници“, „Парите не носят щастие“ и т.н. Всичко това оставя отпечатък върху отношението ни към парите и нашето финансово състояние.

Единственото нещо, което може да попречи на мечтите ти да се сбъднат, си самият ти – Том Брадли

7. Направи преглед на кредитните си задължения

Съвременният банков пазар предлага възможности за подобряване на кредитната ситуация, които много хора пренебрегват или просто не знаят за тях. Има два основни начина за подобряване на условията за кредитиране: рефинансиране (изтегляне на нов кредит от друга банка за погасяване на съществуващия) и предоговаряне (подобряване на условията в настоящата банка).

Не забравяй, че дори малки промени в условията на кредита могат да доведат до значителни ползи. Например при ипотечен кредит за 100 000лв при лихва 3% за 20 години, оскъпяването е почти 50 000лв, а при 2,7% оскъпяването е около 43 000лв.

8. Изберете кой ще отговаря за семейния бюджет

Когато в семейството няма човек, отговорен за бюджета, всеки се разпорежда с парите по своя преценка. Така големи суми пари могат да се изплъзнат през пръстите ви и да нарушат общото финансово състояние. Но ако един от съпрузите е по-добре запознат с финансовите въпроси, може би си струва да се обсъдят и преразпределят ролите по този въпрос – това ще помогне да се избегнат много конфликти и компетентно да се управлява съвместния бюджет. Въпреки че всеки може да запази автономно решаване на определени лични покупки, по-големите и важни решения, могат да се взимат съвместно.

9. Помисли за възвръщаемостта на спестяванията и инвестициите си

Всеки ден дава принос към това дали намаляваш или увеличаваш финансовото си състояние. На първо място изчисли колко пари печелиш и след това колко харчиш за наем, режийни, пътуване, храна, пазаруване и други разходи. Можеш да приложиш „златната формула“ за разпределение на разходите си, за да видиш какъв процент от доходите си спестяваш. На второ място направи преглед на спестяванията и инвестициите си. Ако даден спестовен или инвестиционен инструмент не ти носи очакваната доходност, помисли дали не е време за промяна и адаптиране на финансовия ти план.

Освобождаването на финансов ресурс и по-доброто управление на личните и семейните средства, ще ти помогне да постигнеш важните за теб житейски и финанови цели. Дори и минимално подобрение на финансовото състояние ще увеличи спестяванията ти, ще ти даде една по-голяма сигурност, спокойствие и увереност.

Управлението на разходите и увеличаване на спестяванията е само една от стратегиите, които прилагам при изготвяне на финансовите планове на моите клиенти. Финансовият план им помага да оптимизират разходите си, да плащат по-малко данъци върху доходите си, да получават по-висока доходност за пестяванията и и да могат да запазят стандарта си на живот както сега, така и в бъдеще. Научи повече за личния финансов план тук.

 

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас

С Цвети се свързах малко след като реших да рефинансирам ипотечния си кредит, въпреки притесненията, които имах […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.