fbpx

Как да харчиш пари и две идеи как да го правиш без угризения?

Може би щом прочетеш заглавието на тази статия за лични финанси, ще си помислиш, че няма какво ново да научиш. По отношение на харченето всички сме експерти. Ще ти покажа как да харчиш без повече угризения изкараните с труд пари . Много статии за управление на парите ни наблягат на две неща – намаляване на разходите или увеличаване на приходите, така че да не се тревожиш за пари. Това е полезно, но понякога ни насажда чувство за вина, когато искаме да си купим тази страхотна чанта/кола/джаджа или да отидем на мечтаната екскурзия. И не само че те кара да се чувстваш виновен, но и поражда неприязън към спестяването изобщо като към някакъв вид лишение.

Две идеи как да харчиш пари без угризения и да взимаш финансови решения, така че това да не те тревожи

Идея №1 – Умножавай по две

Всеки път, когато си изкушен от покупката на нещо, отдели същата сума и я спести или инвестирай. Така, ако искаш да си купиш обувки за 100лв, ще трябва да вложиш други 100лв във финансови активи. Това ще ти помогне да решиш дали наистина искаш да го купиш, защото ще трябва да отделиш двойно по-голяма сума за него. Същевременно, когато даваш пари за нещо, ще си вложил и средства, които ще ти носят доходи и ще компенсират направения разход. Така няма да се тревожиш, че харчиш прекалено много. Друг вариант е да дадеш тази допълнителна сума (или част от нея) за благотворителност. Така разходът, който си направил, ще помага на кауза, която подкрепяш, и ще имаш възможност да допринесеш за благосъстоянието на някой друг.

Идея №2 – Пълноценно харчене

Тази идея цели да се фокусираш върху пълноценното използване на парите, което да ти носи удовлетворение. Ето няколко предложения:
  • Плащай за преживявания – материалните неща ни радват, но бързо отминава чувството на удовлетворение, което са ни носили в началото. От друга страна преживяванията и създаването на спомени, ще ти донесе по-дълготрайно усещане.
  • Възнаграждавай се – постигането на някакъв успех или напредък не бива да остава невъзнаграден. Позволи си нещо, което си искал, като награда за усилията ти.
  • Давай си време – купуването на неща е в повечето случаи импулс. Определи си време, което да изчакаш, за да прецениш дали наистина искаш да имаш нещо, или е било моментен порив.
  • Помогни на човек в нужда – може да платиш обяда на непознат, да дадеш дребни пари на непознат или да купиш нещо на приятел, което знаеш, че не може да си позволи. Това да помагаме на хората, без да очакваме нещо в замяна, носи удовлетворение.
харчиш без угризения

Парите са средство да имаш живота, който искаш

Тези идеи разбира се не изчерпват всички възможности и дори да ги приложиш няма гаранция, че ще ти донесат удовлетворение. Но могат да ти дадат насока дали парите, които даваш за дадена стока или услуга, имат стойност и ще допринесат с нещо. Например, ако всяка сутрин си купуваш скъпо кафе и това понякога ти се струва излишно, помисли дали това не ти помага да си бодър и концентриран, когато отидеш на работа. В този случай, кафето ще съдейства за твоя напредък и това ще компенсира парите, които даваш за него. Можеш да използваш същата логика и за други разходи, които правиш. Всъщност, парите не трябва да са твоя крайна цел. Те са средство да имаш живота, който искаш. Затова идеите в тази статия не могат да ти кажат как точно да харчиш парите си, а да ти помогнат да решиш:
  • какво наистина искаш да постигнеш в живота си;
  • за какви неща те е грижа;
  • с какво искаш да допринесеш за света или за някой друг.
Аз все още понякога се опитвам да си отговоря на някои от тези въпроси… Нямам търпение да споделиш и твоите идеи как да харчим без угризения в коментарите по-долу!  Ако искаш сам да определиш финансовото си бъдеще, може да прочетеш повече в статията как да го направиш в 7 стъпки.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.