fbpx

Как можеш да предвидиш финансовото си бъдеще в 7 стъпки? (най-трудна е стъпка №4)

В тази статия на Finansovoplanirane.bg ще те запозная с това защо е важно финансовото планиране и как да го направиш в 7 стъпки. Малко хора се интересуват какъв искат да е живота им след 5, 10 или 30 години. Забързани в ежедневието си, губим представа за голямата картина. Отдаваме по-голямо значение на спешните и неотложни дребни неща от ежедневието ни, отколкото на важните неща, които касаят бъдещето ни. Понякога се изправяме пред избор между правилното и лесното. Сигурна съм, че на всеки се случва понякода да падне в този капан.

Една популярна мисъл на Питър Дракър гласи:

„Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е като го създадеш“.

А как можеш да го създадеш? Като направиш свой финансов план. Финансовото планиране е процесът на определяне и постигане на житейските ни цели чрез подходящо управление на личните финанси. То е процес, който започва с определянето на конкретните потребности и личните цели на човек, преминава през анализ на неговите приходи и разходи и завършва със създаването и следването на конкретна стратегия за осъществяването им.

stapki-planirane

7 стъпки, за да създадеш твоя финансов план:

Стъпка №1 – Определи къде си в момента 

На тази първа стъпка трябва да определиш какъв е статуса ти в момента. Ако нищо не промениш и продължиш по същия начин, какво ще е бъдещето ти?

Стъпка №2 – Определи къде искаш да бъдеш

Отговори си на няколко въпроса: Какви са желанията и целите ти? Какво искаш да постигнеш след определен период от време?

Стъпка №3 – Определи каква е разликата между двете, която трябва да наваксаш

Остойности целите, които си си поставил в Стъпка №2 и ги сравни с определената в Стъпка №1 текуща ситуация. Определи какъв е дефицитът между двете, който трябва да постигнеш.

Стъпка №4 – Вземи решение да действаш за постигането на своите цели

Тази стъпка е решаваща за осъществяването на плана ти. Трябва да решиш наистина ли искаш да ги постигнеш и да действаш!

Стъпка №5 – Изготвяне на конкретен план

За постигането на целите ти може да има различни начина за реализиране. На тази стъпка трябва да определиш конкретно как ще бъде изпълнена целта – срок за постигането ѝ, ресурса, който можеш да осигуриш, и да избереш конкретен финансов инструмент.

Стъпка №6 – Започни да изпълняваш плана

отлагането и чакането на „подходящ момент“ е най-големия ти враг. На Стъпка №1 си си дал сметка какво би се случило, ако оставиш нещата така, както са. Най-големият риск е да не правиш нищо. Така че просто действай!

Стъпка №7 – Наблюдавай дали се движиш към целта и коригирай, ако има промяна в обстоятелствата

Напълно нормално е нещата да се променят ежедневно. Не само ние се променяме, а и нашите приоритети и желания. Променя се и средата около нас било то като икономическа обстановка, било като регулаторна рамка и т.н. Това налага периодично (поне веднъж годишно) да ревизираш плана си и да правиш необходимите промени, така че да съответстват на целите ти.

Какво ще ти даде Финансовото планиране?

То ще разшири твоя хоризонт, за да ти помогне да постигнеш целите си. Стъпка №4 решава 80% от целия план и е най-трудната част. Добрата новина е, че не е нужно сам да извървиш този път.

 

Свържи се с мен и аз ще ти помогна да направиш своя индивидуален финансов план и да се придвижиш напред към твоите цели.

Какво казват клиентите за нас

Имах удоволствието и честта да работя с Цвети Тодорова като мой кредитен консултант. Целта беше закупуване на жилище чрез ипотека […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.