fbpx

Финансово планиране – кога да започнем?

Напоследък често се говори по темата за „Финансово планиране“. Някои хора осъзнават, че тя е много важна, а други смятат, че тя се отнася само за хора на определени позиции или с по-висок стандарт на живот. Това разбиране произлиза от непознаването или подценяването на тази тема. Всъщност тя се отнася за всеки, защото да си направиш финансово планиране означава да си осигуриш средства за важните неща, които искаш да постигнеш

При липсата на планиране всичко се случва случайно или изобщо не се случва. Това създава несигурност, доста стресови ситуации, а в някои случаи може да попаднем и в безизходица. 

Всеобщо е разбирането, че по-високата заплата е основен фактор за по-спокоен живот. Опитът ми показва, че хора с три-четири пъти по-високи заплати от средната, също могат да изпитат финансови затруднения за основни неща. Причината е в липсата на финансово планиране и дисциплина.

Финансово планиране - какво представлява?

Най-общо казано това е план-карта как да разпределим парите си. Планирането играе важна роля, за да се чувстваме спокойни и да имаме финансова стабилност в повечето ситуации в живота ни. Основните аспекти, които се разглеждат са планиране на средства необходими за реализирането на някои житейски цели като:

  • образование на дете
  • покупка на имот
  • подсигуряване на късните години
  • защита при непредвидени обстоятелства свързани със здравето и живота
  • създаване на „авариен фонд“
  • избиране на подходящи инвестиционни инструменти и т.н.

Всичко това в крайна сметка не е само една екселска таблица с конкретни цели и суми за тяхното изпълнение. Личното финансово планиране е комбинация от набелязване на определени цели и навици, които е необходимо да развием.

Кога да започнем?

Необходимостта от планиране възниква щом получим първата си заплата. Повече от ясно е, че не можем да разчитаме на случайността, и че без план и посока, не може да се получат нещата, които искаме. От друга страна обаче, малко са хората, които си правят финансов план. Клиентите ми споделят, че напълно са осъзнали нуждата да подредят финансите и целите си. Но притиснати от ежедневните задължения, изпадат в ситуацията на постоянно отлагане с надежда за по-свободно време. Понякога в това отлагане се крие и известна доза страх. Страх, защото планирането ни се струва доста сложно, може би не сме подготвени, нямаме нужните знания. Може би се страхуваме, че няма да сме постоянни…

Как да се измъкнем от порочния кръг на отлагането?

Практиката показва, че най-добрият начин да не отлагаме нещата е поставянето на конкретни цели. От личен опит знам, че това не се случва лесно. Горещо препоръчвам книгата на Браян Трейси „Изяж жабата“. Тази книга ще ти помогне да преодолееш естественото състояние на отлагане на нещата за друг път във всяка сфера. Ключът на успеха е в действието. Отдели си един час и набележи важните за теб неща, които искаш да постигнеш в активната си фаза на живот /25-65г./. След това срещу всяка цел напиши приблизителна сума, която ще ти е необходима, за да я осъществиш. Сега вече е време да направиш анализ на приходите и разходите си, за да си наясно с каква сума разполагаш след обичайните си разходи. Няма как да подобриш нещо, ако не го анализираш. За тази цел създадохме финансов планер, който можеш да изтеглиш безплатно тук.

Къде се намираме спрямо пирамидата на личните финанси?

За тази пирамида имаме отделна статия, а сега ще отбележа само основното. Най-общо казано, тя показва как финансите ни да се разпределят в три нива. Няма категорично правило с какъв процент от приходите ни трябва да живеем, но Уорън Бъфет препоръчва, човек да не живее по-висок стандарт на живот от 70% от приходите си.

Първо ниво

То обхваща базовите разходи, които правим в нашето ежедневие. Тук са основните стоки и услуги, които потребяваме според стандарта си на живот. Това ниво обхваща и необходимостта от адекватна защита при непредвидени ситуации свързани със здравето и живота ни.

Второ ниво

Това ниво обхваща средствата за краткосрочни цели. Някои го наричат „Авариен фонд“, а аз го наричам фонд „Спокойствие“. Тези пари обикновено държим в банка, тъй като за тях търсим ликвидност, а не доходност. Важно ни е, при необходимост, да имаме бърз достъп до тях. Тази сума е добре да бъде в размер на 6 месечните ни разходи. Целта е да имаме финансова стабилност, дори и когато сме останали без доход. Да имаме спокойствие, че въпреки ситуацията, ще покрием разходите си. Това е особено важно, ако имаме и кредити.

Трето ниво

Тук вече говорим за средства за дългосрочни цели, а тяхното изпълнение обикновено се свързва с инвестиции. Подходящо е да разпределим около 20% от прихода си в различни класове активи. Изборът на инвестиционен инструмент е в зависимост от рискът, който лично можем да понесем, и необходимият период за реализирането на конкретната цел. Малко хора са запознати с механизма на инвестиране на средства. По тази причина изпитват страх от евентуална загуба и отхвърлят тази възможност. Други пък директно започват да инвестират, без да са наясно колко средства могат да си позволят и без да имат програма за защита.

Всяко ниво в пирамидата на личните финанси има своята важна роля. Липсата или недостатъчният размер на средствата в дадено ниво може да те постави в неблагоприятна ситуация. Във всеки етап от живота ти настъпва някаква промяна, така че и финансовите цели могат да се променят. Личното финансово планиране е постоянен процес, който ти помага да правиш подходящи действия за реализирането на целите ти.

Не пропускай възможността да се запишеш за безплатна консултация. Така ще разбереш къде си по отношение на пирамидата на личните финанси и какви да са следващите ти стъпки, за да имаш спокойствие, че имаш финансов план за целите си.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Благодарение на Цвети успях да си изясня доста по-добре какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси и да стигна до избор на портфолио […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва в нуждите на своите клиенти […]
Какво казват клиентите за нас
Относно работата ми с Мадлен мога само да изразя изключително позитивното отношение за съветите, които ми е давала. В последните 4 години предприех сериозни финансови рискове, които[…]
Да работя с Мадлен, означава финансите ми да бъдат в ред. Преди да се срещна с нея и нейните таланти, нямах идея какво да правя с пари „на страна“. Нямах никаква представа от инвестиции и […]
Много се радваме, че имаме възможността да познаваме човек като Мадлен и да работим с изключителен професионалист като нея. В началото преди да се запознаем с нея н […]

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.