fbpx

Финансово планиране – какво пропускам?

Всички, или поне повечето от нас, умеем добре да планираме кога и къде ще почиваме, кога ще правим ремонт, кога ще си купим кола … Често имаме яснота и план за краткосрочни цели, които не е толкова важно да се случат точно в този момент. От друга страна, рядко правим финансово планиране за важните за нас неща, за които са нужни повече пари, и които трябва да се случат в определено време.

Финансово планиране – какво пропускам?

Чували сме израза „Хубавите неща рано или късно се случват“. Съгласна съм, че животът е шарен и хубави неща постоянно се случват, само че не може да предвидим кога. Да, би било хубаво да придобием апартамент, когато сме на 60г. – но е по-добре това да се случи, когато сме още на 30г. Може да спечелим пари от лотария, но не е ли по-добре да разполагаме с пари, точно когато ни трябват – за образование на детето, за погасяване на ипотеката, за късните години… Ако не сме направили навреме финансово планиране на важните за нас цели, най-вероятно те ще се случат с много повече усилия или ще бъдат отложени във времето. Наличието на такъв план помага да постигнем повечето цели, а не да работим хаотично на парче. Искам да вметна, че да имаш личен финансов план е важно и напълно достъпно за всеки.

Решението е 50% от постигането на целта

В много книги за личностно развитие пише, че решението ни доближава с 50% до целта. Да, може и така да е, щом го казват големите умове. Какво от това, че мисля за нещо всеки ден, когато не предприемам следващата стъпка да го реализирам. Всеки има етапи в живота си, когато има различни възможности и трябва да избере накъде да поеме. Тези моменти са по-трудни без ясна идея за посоката. Напоследък се върти една реклама по телевизията, в която казват: „Направи нещата изцяло, не наполовина“. И смятам, че трябва да направим следващата част. Не само да се съгласяваме, че ни трябва финансов план, но и да го формулираме по точки.

Предизвикателствата правят живота интересен, а преодоляването им го прави осмислен. Джошуа Марин

Имам финансов план – какво пропускам?

Поздравления, ако вече имате финансов план! В случай, че нямате, мога да съм ви полезна и да ви съдействам. Все повече се говори за лично финансово планиране и много хора решават да се срещнат с финансов консултант. След това си правят план, чрез който ще могат да са подготвени при непредвидени обстоятелства, ще могат да подсигурят пари за образование на детето, за дом, за бизнес, за късни години… И така, имаме финансов план, но какво пропускаме? Пропускаме втората половина – действието. Това е все едно да си купим карта на Португалия и никога да не отидем там. Личният финансов план е нашата карта, която ни показва нашата следваща дестинация и кой е най-подходящият начин да стигнем там. Когато имаме такава карта трябва да правим необходимите стъпки, за да стигнем целта.

Финансово планиране – две важни стъпки
  1. Направете си личен финансов план. Ако не се погрижите целенасочено за собствените цели и развитие, кой ще го направи вместо вас? Не губете време и предприемете действия, които ще ви доближат до целта ви. Както казва Браян Трейси: „Всичко, което правят другите, можеш да направиш и ти“. Започнете отнякъде – пишете ми на имейл или заявете безплатна консултация. Така ще получите важни насоки как да приоритизирате и да постигнете важните за вас неща.
  2. Когато имате план – действайте и го следвайте. Добре би било да го актуализирате всяка година, за да сте сигурни, че вървите в желаната от вас посока. Понякога моментни емоционални решения може да ви отдалечат от важна цел. Ако желаете, може да се свържете с нас, за да видим как може да подобрим вашия план.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.