fbpx

Три важни въпроса от личните финанси. Кога трябва да помислим за …?

Много често, когато се говори за анализ и правилно разпределение на личните финанси, повечето хора мислят, че става дума за инвестиции. Да, инвестициите са важна част от финансовото планиране, но не са единствената. Има три важни въпроса и области, които са част от личните финанси – здравно осигуряване, животозастраховане и „късни години“. Днес питаме…

Въпрос №1
Кога трябва да мислим за допълнително здравно осигуряване?

В предишната статия: „Разликата между здравно осигуряване и застраховка ‚Живот“, описах техните основни характеристики. Сега ще обсъдим, кога е правилният момент да се направи допълнително здравно осигуряване. Тук е мястото да похваля всички работодатели, които проявяват грижа и служителите им получават като допълнителен бонус допълнително здравно осигуряване. Ако сте от тези служители, напомням, че може да включите на добра цена в това осигуряване както партньора, така и детето си. От друга страна, повечето хора се интересуват от допълнително здравно осигуряване, когато самите те или детето им често боледува. Други се интересуват, защото им се налага да направят някаква операция и не могат финансово да си я позволят . Трети си мислят, че това е добра възможност, но сега са млади и още не е толкова наложително да дават пари и затова.

Грижата за здравето е най-доброто лекарство.  Японска поговорка

Когато всичко е наред често подценяваме здравето си и го приемаме за даденост. Обаче няма как да предвидим събитията в живота си и кога ще имаме нужда от лекарска помощ. На въпроса кога да направим допълнително здравно осигуряване, отговорът е – колкото по-рано, толкова по-добре, защото тогава:

 • Ще имаме бърз достъп до избрани лечебни заведения при необходимост.
 • Ще имаме висок лимит за необходимите изследвания.
 • Ще сме здрави и няма да ни се откажат някои покрития.
 • Ще бъде на по-ниска цена.

Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо. Артур Шопенхауер

Въпрос №2
Кога трябва да мислим за животозастраховане?

Както и при здравното осигуряване, така и тук на първо място за застраховка се интересуваме, когато имаме някакви притеснения. Обикновено те са свързани със здравето. На второ място сме склонни да направим застраховка, когато имаме кредити, било защото сме отговорни или защото банката го изисква. Едва на трето място се нареждат хората, които се интересуват от животозастраховане, когато станат родители. Аз съм от третия тип, макар че поради липса на информация, го направих едва, когато децата ми бяха на 10 години.

Правилното време за правилните неща е винаги днес.

Ако имаме някой, който безусловно да ни подкрепи финансово при непредвидени обстоятелства, тогава не ни трябва застраховка „Живот“. В случай, че няма кой да поеме тази финансова отговорност за нас, трябва да помислим за нужната защита по-рано когато:

 • Когато сме млади – застраховката „Живот“ е с много по-ниска цена, колкото по-рано се направи, защото с времето рискът от злополуки и заболявания се увеличава.
 • Когато сме здрави – независимо на каква възраст сме, ако имаме някои определени заболявания, застраховката ще струва по-скъпо, а в някои случаи може да ни бъде и отказана.
 • Когато станем родители – децата са наша отговорност. Освен нашата любов и грижа е важно да им дадем и образование. В повечето случаи поне до 18г. те зависят от нашите финанси.
 • Когато имаме задължения – когато имаме кредити сме ангажирани да ги застраховате в случай на непредвидени обстоятелства, за да не оставяме нашите задълженията на близките си.
 • Когато имаме рискови хоби, спорт или професия – добре е да бъдем финансово подкрепени при неблагоприятни обстоятелства.
три важни въпроса
Въпрос №3
Кога да помислим за средствата си за „късните години“?

Ако сме на 25г., това означава, че времето на късните години ще дойде след 40 години. Ако сме на 35г. – след 30 години, ако сме на 45г. – след 20 години. Сякаш това са доста дълги периоди и имаме достатъчно време да се погрижим за средствата си в късните години.

Така е, само че малко хора използват това време, за да се подготвят да имат достойни старини. Спомнете си как се подготвяхме за изпит. Независимо колко време имахме за подготовка, обикновено учихме в последните 2-3 дни. Само че, когато става дума за периода между 65-85г. (без да ограничавам никого), няма как да се подготвим за 2-3 години, дори не и за десет.

Проблемът е, че си мислиш, че имаш време. Буда

Може би наистина това е проблемът. Не се съмнявам, че всеки иска да се чувства финансово стабилен в пенсионна възраст. Никой не желае да бъде в тежест на децата си и разчита на тях при нужда от пари, например за лечение. Именно затова е важно да използваме правилно времето, което имаме. За начало трябва да си зададем няколко въпроса:

 • Колко години имам от днес до навършване на 65 години?
 • На реална или на минимална заплата се осигурявам?
 • Каква пенсия очаквам да получа?
 • Каква пенсия бих искал да имам?

Плодотворна нива, велика сила и огромна възможност – ето това е времето.         Томас Ман

За късните години се подготвяме още, когато започнем първата си работа. Припомням, че към момента осигуровката към НОИ е 14,8% от брутната заплата до 3 000лв., а към частен пенсионен фонд е 5%. В случай, че не искаш да зависиш от постоянно променящият се начин на изчисление на пенсията, трябва да предприемеш някакви действия. Ако вече си го направил – Поздравления! Ако още не си – не губи време! Колкото по-малко време остава до пенсионна възраст, толкова по-трудно и понякога невъзможно ще става да промениш резултата. Действай сега!

Това са три важни въпроса за всеки. Въпреки това, отлагаме да помислим върху тях за време, когато смятаме, че ще бъдем уж по-свободни. Ето тук можем да сме ви полезни. Обадете ни се и в кратка безплатна среща можем да обсъдим, какво е най-подходящо за вас.

[maxbutton id=“1″ ]

 

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.