fbpx

Ако нещо ни е важно, трябва да го започнем сега!

Според проучвания всеки човек, в началото на годината си пожелава неща, които иска да постигне през следващите дванадесет месеца. В повечето случаи това са негласно изказани мисли – да сме по-успешни, да имаме повече време за почивки, да се храним по-здравословно, да се чуваме по-често с близките си… В други случаи записваме целите си и ги залепваме на места, където ще ги виждаме по-често. Все повече хора си правят „карта на желанията“, където визуализират важните за тях неща. Всичко това е добре, но не е достатъчно, ако спрем дотук. Защото започването от следващия понеделник, от другия месец, от новата година е просто поредното отлагане на нещо важно.

Отлагането е крадец на време.  Китайска мъдрост

Но ако нещо ни е важно, трябва да го започнем сега!

Не разчитайте само на случайностите, защото те се случват, но на тези, които са подготвени да се възползват от тях. Така са направени не малко научни открития. В ежедневието ни можем случайно да срещнем човек, който след това ще ни стане най-добър приятел, стига да имаме очи за това. Може да срещнем човек, който ще ни препоръча много добра и високоплатена работа, но трябва да имаме умения за нея. Ще споделя с вас интересна ситуация от преди пет години, когато със съпруга ми бяхме в Северна Италия. Докато чакахме да се качим на лодка, към нас приближи един мъж и ни заговори на английски. Много приятен човек, който в следващите минути разбрахме, че знае малко български език и иска да го доусъвършенства. Разменихме си контакти и в следващите няколко месеца общувахме по скайп, като аз го учех на български, а той преподаваше английски език на сина ми. Случайно този мъж се оказа преподавател по английски в университет в Москва. Предполагам, че и при вас е така. Някой случайно е срещнал партньора си, друг случайно открива точния съдружник за работата си, случайно намираме книгата, която дава отговор на въпросите ни…и т.н.

Само, че не знаем кога и дали случайностите ще се случат.

Ако нещо ни е важно, то едва ли е разумно да чакаме да се случи от само се бе си.

Някои неща не е важно дали ще се случат или дали ще станат точно в тази година или следващата. Но когато говорим за лични финансови цели, те обикновено са важни и имат срок за изпълнение. Например, за образование на дете може да започнем с частно училище или по-късно да мислим за висше образование. В този случай имаме срок между 10 и 18 години. Същото важи и за парите ни за късните години. Имаме срок, най-много четиридесет години и колкото по-малко време остава до целта, толкова по-голямо финансово усилие ще трябва да направим, за да я постигнем. Ако искаме да съберем 100 000лв. /фокуса е върху събирателния ефект, без да визираме доходност или инфлация/. Ако имаме период от 30г., месечната сума ще е 277лв., а ако искаме да съберем парите за 15г. – месечната сума трябва да е 555лв. важно нещо В личните финансови цели има още една специфика – общо взето се случват в един период от нашия живот, наречен активна фаза. Това е времето от 25 до 65 годишна възраст, когато ние осъществяваме настоящите си цели. В същия период обаче, трябва да подсигурим стандарта, който искаме да имаме и когато спрем да работим.

Обикновеният човек има една грижа: как да убие времето си, а умният – как да го употреби.  Артур Шопенхауер

В случай, че не разчитате случайно да се окажете наследник на богат чичо от Америка, то помислете за важните за вас финансови цели и планирайте тяхното изпълнение. Времето е един от най-ценните ви активи. Можете да заявите желанието си за индивидуална среща, на която да обсъдим важните за вас краткосрочни и дългосрочни цели, както и тяхното изпълнение.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.