fbpx

Пари навреме и морето до…

Днес темата е за работещи хора, които не успяват да се вместят в месечния си бюджет и прибягват до „пари навреме“. В този случай, притиснати от емоционален порив или от истинска потребност, всички прибягват до пари от кредитната карта, потребителски кредит или до така наречените „бързи кредити“. Тук, разбира се, правят изключение тези, които са преценили, че може да върнат парите от кредитната карта в рамките на гратисния период и освен това получават „кеш бек“.

Поздравления – това е умното използване на кредитната карта!

От друга страна, доста често, даже прекалено често, всички сме атакувани от реклами, в които щедро ни предлагат „пари навреме“. Приятната реклама и забиващият се в главата настоятелен призив да вземем бързичко едни пари остават у нас лъжливото усещане, че може да имаме всичко на мига, а парите са сякаш подарък. Не се лъжете, това не са вашите пари и все някога трябва да ги върнете. А колкото по-късно, толкова повече ще бъдете принудени да върнете – понякога и до 100% от заетите средства. Искам да ме разберете правилно, кредитът е добър финансов лост, но трябва много внимателно да се избере размера и срока му.

Какво е „незаслужено потребление“?

Във финансовия речник се използва израза „незаслужено потребление“. Накратко, това е, ако вие имате например заплата Х, а на месец харчите Х+400лв. Ако това се случва често и вие сте постоянно зависими от следващата заплата, сте изложени на риск от бедност. В случай, че приходът ви по една или друга причина намалее или спре – ще бъдете принудени да затънете в още по-големи дългове. Морето е до колене само в рекламите. Не се подвеждайте! Разбирам, че понякога е трудно, защото сме устроени да търсим комфорта, красивото, новото и искаме да потребяваме повече и по-качествени стоки и услуги. Често имаме нужда да купим на кредит нещо днес – хладилник, пералня, екскурзия, ремонт, а после да изплащаме заетите пари в продължение на години. Не мислете какво притежават другите, помислете, какво наистина ви трябва и дали сега е моментът да си го позволите. Българите имаме една много мъдра мисъл в тази посока:

Нека всеки да се разпростира, според чергата си.

За да не е кратък моментът на еуфория само по време на покупката, е добре да знаете колко ви е дълга „чергата“.

Какво представлява „чергата“ и колко дълга е тя?

Вашата „черга“ са всъщност месечните ви разходи. Добре би било месечният ви приход да покрива месечните ви разходи и да има остатък. Има една формула за правилно разпределение на прихода, която в повечето случаи може да ви служи като ориентир.

50/30/20

Разпределение на месечния приход:
  • До 50% от средствата може да отиват за покриване на основните ви потребности.
  • До 30% от средствата може да отиват за качество на живот – стоки на по-висока цена, които не са ви жизнено необходими, но показват вашия стандарт на живот.
  • До 20% от средствата трябва да отиват за бъдещи нужди – пари в банка и инвестиции.

Ако живеете по-широко от чергата си – време е да направите промени. В противен случай ще продължите да се въртите в омагьосан кръг от кредит на кредит, докато морето ви стигне до гуша.

Какво трябва да направите, за да имате пари навреме?
  • Да знаете колко е дълга вашата черга. Какви са месечните ви разходи?
  • Да направите нужните промени, където са необходими.
  • Да заделите и да поддържате фонд „Спокойствие“ – сумата за основните месечни разходи, умножена поне по три.
  • Ако искате по-дълга черга, помислете как да увеличите прихода си, за да не станете вечно зависими от кредити.

Когато направите всичко това ще се чувствате спокойни, че винаги имате пари навреме. Ще чувствате сигурност, защото няма да зависите от никого. Тогава ще имате възможност да се фокусирате върху нещата, които ви правят истински щастливи.

Можете да използвате нашия финансов планер. Той е лесен за попълване и ще ви даде яснота как изразходвате парите си. Може да я разгледате с нас и да ви дадем съвет как да оптимизирате резултата, за да се чувствате финансово спокойни и защитени при непредвидени обстоятелства.

 

 

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.