fbpx

Кога да започна да инвестирам?

Може би сте от хората, които се питат кога е подходящото време да започна да инвестирам. Днес ще разсъждаваме върху това, както и какви стъпки трябва да направим преди да станем инвеститори. Повечето хора /в това число включвам и себе си / нямаме търпение и искаме нещата да се случват бързо. Записваме се за йога и очакваме веднага да се научим правим всички асани или поне повечето. Тръгваме на фитнес – искаме  да изваем тялото си за месец – два, никой няма време да чака повече. Какво да кажем за ученето на чужд език – всичко изисква време, време и пак време.

Времето е ваш приятел, импулсът е ваш враг. Джак Богъл

Така е при инвестирането – нужно е време. Естествено ни се иска за няколко месеца да удвоим инвестираните пари. При определени обстоятелства това е възможно да се случи. От друга страна това е спекулативен подход и трябва да сме готови, че заедно с възможността за висока доходност върви и вероятността за по-голяма загуба. Независимо от подхода на инвестиране, в дългосрочен план резултатът е далеч по-добър.

И все пак кога е добре да започна да инвестирам?

Отговорът на този въпрос е СЕГА. Не можем да разчитаме да постигнем дългосрочните си цели чрез събиране в банка, защото в дългия период /над 5г./ инфлацията ще намали стойността на спестяванията ни и ще обезсмисли усилието ни. От друга страна участието ни на капиталовия пазар в дългосрочен план ни дава възможност да увеличим парите си. Необходимо е време, компаниите, на които сме закупили акции, да се развият и да увеличат печалбите си, за да спечелим и ние.

Ако не сте готов да притежавате инструмент в продължение на 10 години, дори не се помисляйте за това да го притежавате в продължение на 10 минути. Уорън Бъфет

Масово се вярва, че имаме твърде малко пари, за да инвестираме.

„Инвестиция“, „Инвеститор“- сякаш това са думи, които могат да се отнесат само към богати хора, притежаващи бизнеси, имоти, крупни суми в банки…Трудно възприемаме, че инвеститор е всеки, който отделя част от парите си днес, за да ги вложи в нещо, с цел на следващ етап да увеличи стойността им. С насмешка гледаме, ако някой инвестира 200-300 лв./мес. – какво пък толкава ще постигне? Колко ще отделим, зависи от приходите и разходите ни, някой ще може 200 лв./мес., а друг 2000 лв. И в двата случая парите ще се увеличат, ако се инвестират дългосрочно.

Две неща, които трябва да направим преди да инвестираме

Първото е да създадем фонд „ Спокойствие“– пари в банка за краткосрочните ни цели.

Второто е да се застраховаме за обстоятелствата, които ако се случат, ще имаме нужда от пари, в противен случай ще се наложи да изтеглим инвестициите си в неподходящ момент.

koga-da-investiram

Сега се питате: Какво да направя, преди да започна да инвестирам?  Ето няколко стъпки:

  1. Анализирайте приходите и разходите си. Най-добре е на месечна и на годишна база.

  2. Осигурете си фонд „Спокойствие“ в банка, като сумата трябва да е в диапазон от три до шестмесечните ви разхода. В някои случаи и повече.

  3. Направете необходимите застраховки, които ще ви осигурят финансова подкрепа и стабилност при непредвидени обстоятелства.

  4. Помислете за целите си – каква сума ще ви и необходима и за какъв срок искате да я постигнете.

  5. Решете колко пари, според вашия стандарт, може днес да заделите за постигането на целите си.

  6. Изберете подходящата инвестиция за вас и вашите цели.

  7. Действайте!

Стъпките са лесни – пожелавам ви успех. Ако все пак имате нужда от насока, не се колебайте да се свържете с нас.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.