fbpx

Научихме ли си урока по лични финанси?

Научихме ли си урока по лични финанси? Днес ще поговорим за това как да се справяме по-добре и по-разумно при непредвидени ситуации. Ако сме достатъчно честни и критични към себе си както сме към другите, ще сме с отворени очи за уроците, които ни поднася живота. А те не са малко. Повечето хора мислят ден за ден. Подценяват непредсказуемостта на ежедневието си, а може би надценяват себе си, като си мислят, че държат под контрол всяка ситуация.

Всъщност ние изобщо не мислим за непредвидените ситуации, с които трябва да се справяме. Да така е, постоянно сме информирани за събития от всякакъв характер, които по един или друг начин променят обичайния ден на някои хора. Избухнал вулкан, земетресение, пожари, наводнения, епидемии …

Статистика?

Да, това за нас е част от статистиката, част от новините в сутрешния блок. Обаче престава да бъде статистика, когато се случи и на нас или близо до нас – Covid-19. Няма да коментирам болестта и борбата с нея. Ще обърна внимание на това, че много хора останаха без работа за два-три месеца. Други са с намалени доходи до 30%, а някои професии ще са засегнати за по-дълго време.

Основният стрес дойде от това , че не сме подготвени финансово за непредвидени обстоятелства, при които да бъдем без месечния си доход. А това е много страшно, наистина страшно , особено за хората с кредити. Ако се замислим ще може да изброим поне още пет причини, поради които има вероятност да секне месечния ни приход.

Пет причини да намалее или спре месечния ни доход:

  1. Необходимост от време да се смени местоработата.
  2. Раждане на дете – доходът в семейството намалява, а във втората година от майчинството парите стигат само за памперси.
  3. Диагностициране на тежко заболяване – на нас или на наш близък човек.
  4. Трайна нетрудоспособност от злополука.
  5. Загуба на живот на основния носител на доходи в дома ни.

Независимо дали получаваме 1000, 3000 или 5000 лв., ако всеки път изхарчваме прихода си и с нетърпение чакаме следващия месец, то ние се обричаме на риск от бедност. Помислете върху това и не подценявайте урока по финанси.

„Запазете за дъждовен ден.“ Езоп

Трудно е да сме напълно финансово подготвени за всички непредвидени обстоятелства, важно е само да помним, че тези обстоятелства могат да се случват по всяко време.

И така, научихме ли си урока?

Ако още не сме, сега е моментът за промяна на отношението ни към личните финанси Това ще е първо полезно за нас и след това за нашите близки. Защото няма как да предвиждаме събитията в живота си, но може по-добре и по-разумно да се справяме с последиците от тях.

Със сигурност можем да намалим стреса си, ако сме финансово подготвени, защото тогава ще мислим върху въпроса „Какво да направя в този момент?“, а не „Откъде да намеря пари?“. Поколенията преди нас имаха добрата практика да заделят „бели пари за черни дни“- днес го наричаме „Авариен фонд“.

Наистина няма недосегаеми, всички ние правим статистиката. Искам да вярвам, че сме си научили урока и че вече имаме „Авариен фонд“, който аз наричам фонд „Спокойствие“.

nauchihme-li-si-uroka

Ако досега не сте изпадали във финансово затруднение, много добре, въпреки това направете си такъв фонд. Не е нужно да се учите от собствените си грешки.

„Умните се учат от грешките си, а мъдрите от грешките на другите.“

А какъв да бъде размера на „Аварийния фонд“ зависи от много фактори и е различен за всеки. Обикновено трябва да заделим сума равна на разходите ни от три до шест месеца. В някои случаи и повече, в зависимост от субективни и обективни обстоятелства.

Наличието на такъв фонд ще ви даде спокойствие при възникване на непредвидена ситуация. Ще намали стреса, ще ви даде увереност и необходимото време за намиране на правилните решения. 

Пишете ни и можем заедно да разгледаме детайлите, които ще са нужни за определяне на размера на вашия фонд „Спокойствие“.

Напишете ни какво мислите и вие в коментарите по-долу.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.

Вашият коментар