fbpx

Кои са трите начина да финансираш мечтите си?

Тази статия за лични финанси е всъщност за мечтите и как можеш да ги сбъднеш. Всички ние сме били деца. Имали сме мечти – да пораснем, да станем космонавти или учители, да имаме хубав дом, семейство и т.н. Когато пораснем, забързани в ежедневието, забравяме лека полека за тези мечти. Но всъщност те не изчезват, просто стават по-различни. Днес ще те запозная с трите начина да финансираш мечтите си. Ако си на 20г, вече искаш да пътуваш, да се забавляваш, да имаш определени придобивки, за да показваш определена социална принадлежност. Ако си на 30г, може би приоритет е да имаш успешна кариера, в хубава компания, с добро заплащане и може би да създадеш дом и семейство. На 40г вече мислиш как да подсигуриш бъдещето на децата си, така че да имат по-добър старт в живота, да се издигнеш в кариерата или да стартираш собствен бизнес.

Какво е нужно, за да се осъществи една мечта?

Най-важното разбира се е да я има. Да го има желанието да я осъществиш. Желанието е в основата, но само по себе си не е достатъчно. Необходимо е да я превърнеш не просто в мечта, а в цел.
Разликата между цел и мечта е крайният срок. Стив Смит
Ако не й сложиш срок, тя ще си остане просто мечта. Освен срок е необходимо да помислиш и как ще я финансираш. Колкото и идеалистична и нематериална да е целта, в днешния свят всичко опира до пари. Затова трябва да я остойностиш. Колко пари ще ти трябват, за да я постигнеш или колко струва самата тя, ако е нещо материално? Ако си на 30г и мечтаеш да имаш собствен дом след 5г, който да е ново строителство, в хубав квартал, поне 72 кв.м., то може би ти трябват 100 000 евро, за да я осъществиш. Когато имаш срок и стойност, ти вече може да превърнеш сбъдването на тази мечта в план. Ако я оставиш просто на въображението и на позитивното мислене, повярвай ми, няма да е достатъчно. Именно това е проблемът, пред който се спират повечето хора. Имат идеи, имат мечти, имат дори и цели, но спират до там. Понякога щастливата случайност се усмихва, но не винаги и не на всеки.

Три начина да финансираш мечтите си

Вече имаш мечта, дал си й краен срок и си я остойностил. Сега е време да помислиш и по какъв начин да я финансираш. Повечето хора се справят с по-малките и краткосрочни цели. Но трудно си представят и могат да планират изпълнението на по-големите и обикновено дългосрочни цели. Това обикновено са неща, които струват повече от една или две годишните ти заплати и не можеш да ги осигуриш с текущите си доходи. Финансирането им може да се сведе до три начина:

1.Събиране

Под събиране се има предвид сам да създадеш източниците на средства за финансиране като заделяш от месечния си доход. Това може да стане чрез спестяване – когато използваш инструменти с фиксирана доходност, каквито са банковия депозит, съхраняване вкъщи, спестовна застраховка живот или други спестовни инструменти. Също така може дa бъде и инвестиране – когато исползваш инструменти с променлива доходност, каквито могат да бъдат различните видове инвестиции – взаимни фондове, акции, борсово-търгувани индекси, злато, имоти и т.н.

2.Кредитиране

Кредитирането е може би най-популярният начин за финансране на всичко, каквото поискаме. Лесната достъпност на кредитите в последно време ни дава усещането, че само да поискаме нещо и можем да го имаме тук и сега. Дори да не можем реално да си го позволим. Кредитите могат както да те улеснят в осъществяването на твоята мечта, така и бързо да съсипят всичко, което си постигнал до момента. Това е и най-скъпият начин да финансираш целите си. Ако ти е необходим ресурс от 100 000 евро, то за 20г ще трябва да върнеш в най-добрия случай 135 000 евро. А за 30г ще са 155 000 евро.

3.Подарък

Под подарък се има предвид, че някой друг се е погрижил и е осигурил финансирането на твоята мечта. Това може да бъде наистина под формата на подарък от някой близък, но може да бъде и под формата на наследство. В случай, че например родителите ти са били далновидни и пестеливи и са ти осигурили жилище, в което да създадеш семейство, ще ти спести тегленето на кредит и плащането на такси и лихви за 30г напред. Или би ти спестило събирането на пари и може би лишаване от много неща за не малко години.
Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш. Питър Дракър.
да фиансираш мечтите си

Как се сбъдват мечтите?

До тук намери своите мечти. Превърна ги в цел. Вече знаеш и как можеш да финансираш мечтите си. Не е необходимо да избираш само един от изброените по-горе начини. Те могат да се комбинират помежду си, така че да се постигне най-добър ефект. Ако целта ти е покупката на жилище, в много случаи не може да се осъществи изцяло с кредит, а са необходими и събрани срества. Освен това една цел може да се постигне с кредит – покупка на имот, образование на детето, стартиране на собствен бизнес, но не и друга. Цел, която не може да се кредитира например, това е пенсионният ти доход. Ако искаш да създадеш собствени ресурси за времето, когато ще спреш да работиш, ще трябва или да ги събираш или да разчиташ на някой да ти ги подари. Нито една банка не би ти дала заем, за да се пенсионираш. След като стигна до тук, за да сбъднеш своята мечта, трябва да избереш и подходящия инструмент. Както от София до Бургас можеш да стигнеш с кола, влак или самолет, така и една цел може да се осъществи с различни инструменти в зависимост от твоя времеви хоризонт, търпимостта ти към риск и др. Но за това какви са критериите за избор на финансови инструменти ще те запознаем в някоя от следващите статии на Finansovoplanirane.bg. Ако си от хората, които не са спрели да мечтаят, имат цели пред себе си и желание да ги постигнат, свържи се с мен. Аз ще ти помогна да превърнеш мечтите си в цели и заедно ще създадем план, с който да ги реализираш.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.