fbpx

Застраховка „Живот“- пет грешки, които допускаме

Когато не познаваме истинската роля и ползата от дадено нещо, обикновено повтаряме чуждо мнение и често допускаме грешки. Ето най-често срещаните, когато мислим за застраховка „Живот“:

Грешка 1

Животозастраховането е за богатите.

Средностатистическият човек казва, че не може да си позволи такива разходи, че те са само за богатите. Въпреки че „богатите“ хора могат да си платят скъпоструващи операции и лечение, те не го правят. Всеки разумен човек, който цени парите и живота си, се информира за възможностите за здравно осигуряване и застраховка „Живот“. Щом това важи за „богатите“, колко по-ценно е за всички, които нямат подсигурени пари за лечение и други непредвидени обстоятелства. В тази ситуация, ако няма на кого да разчитаме да ни помогне, добре е да помислим как да защитим живота и здравето си. И ще се учудите, има програми с различна степен на защита, а цената им е справедлива и достъпна за всеки.

Правилно е да помислим при какви ситуации е важно да бъдем финансово подкрепени и да се консултираме каква програма е най-подходяща за нас.

Грешка 2

Застраховането е ненужен разход.

Всички средства, с които са направени покупки или са заплатени определени услуги, се отнасят към графа „Разходи“. В нашето съзнание ги квалифицираме като необходими/задължителни, емоционални и ненужни. Към първите причисляваме – храна, облекло, образование, ток, парно, вода, каско на кола, гражданска отговорност…  От  друга страна емоционалните разходи са всичко онова, което не ни е необходимо и жизненоважно, но пък ни прави щастливи, подобрява качеството ни на живот, показва статуса ни. И къде е мястото на животозастраховането – в графа „ненужни“. Почти никога не ни остават пари, за да се защитим при непредвидени обстоятелства. Само че не осъзнаваме, че ще са ни необходими много повече пари, ако наистина попаднем в такава ситуация. Разходите за лечение на тежки заболявания са несравнимо повече с цената на застраховката.

Правилно е да смятаме застраховката като необходим разходи, бих добавила задължителен, защото при неблагоприятна ситуация ще бъде финансова подкрепа и възможност да продължим  напред.

застраховка

Грешка 3

Търсим най-евтината застраховка.

Когато приемем, че е разумно да се застраховаме, правим друга грешка – търсим най-ниска цена. Започваме да събираме оферти от няколко компании и избираме „най-изгодната“.  Цената на застраховката се различава в различните компании, но това не е толкова съществено. Цената ѝ основно се определя от параметрите – период, видове и брой на покритията, както и застрахователна сума. Колкото по-голям брой покрития и по-дълъг период на защита има, толкова по-висока става и цената.

Правилно е да се насочим към стабилна компания и консултант, който ще анализира застрахователните ни цели. Той ще подготви подходяща застраховка и винаги ще съдейства при необходимост.

Грешка 4

Мислим, че ако се застраховаме ще предизвикаме съдбата.

Някои хора се страхуват, че когато сключат застраховка „Живот“, това би отворило вратата към събития, от които всъщност искат да се предпазят. Разбира се, всеки сам решава в какво и как да вярва. Аз искам само да помислим върху „предизвикването на съдбата“. Не е ли същото да сложим чадър в чантата си в слънчев, летен ден и да очакваме да завали дъжд. Да, може и да завали, но ще е от промени в климатичните условия. Ако беше от чадъра в чантата, земеделските производители, нямаше да се страхуват от засушаване. Какво ще кажете за резервната гума в колата, а за аптечката, не предизвикваме ли съдбата с тях? Въпреки всичките ни усилия да предвидим бъдещето, няма как да знаем какво ще се случи утре, но можем да си осигурим необходимата финансова помощ.

Правилно е да осъзнаем, че ние сме свободни да вземем определени решения и заедно с това сме отговорни за резултата от тях. Сключването на застраховка „Живот“ дава възможност за финансова подкрепа и шанс за живот при ситуации, които могат да се случат или не.

застраховка

Грешка 5

Смятаме, че още не е дошло време да се застраховаме.

И докато чакаме подходящото време не правим нищо. Винаги имаме по-важни и по-спешни неща от това да се консултираме за подходяща защита за себе си и семейството си. Разбираме, че е добре да се направи застраховка „Живот“, но ежедневието ни затрупва със задачи и тази остава за следващия месец или последващия, или когато сме по-свободни. По същия начин постъпваме, като мислим, че когато имаме време ще се запишем за йога, ще се запишем да учим език, ще отидем на народни танци… Не се ли запишем на курса сега, ще минат години и все ще повтаряме, че някой ден ще …/казвам го от личен опит/. Само че, ако не се запишем за танци, пак ще си играем хоро, просто няма да е професионално. Но липсата на застрахователна защита може да отнеме възможността да сме финансово подкрепени при непредвидени обстоятелства.

 

Правилно е да помислим каква застрахователна защита е необходима за нас и за нашето семейство сега.

И не отлагайте, защото цената за застраховката се повишава спрямо вашата възраст и здраве. Ако вече имате застрахователна програма – поздравления! Ако търсите съвет каква застраховка „Живот“ е най-подходяща за вас, можете да се свържете с нас – ще се радвам да ви помогна.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.