fbpx

На кръстопът между разума и емоцията

Разумът или емоцията, емоционалното решение срещу практичното. Това са движещите фактори, играещи ключова роля при всички действия и решения, които правим. В зависимост от темперамента и ситуацията при всеки от нас надделява ту едното, ту другото, но и двете ни съпътстват във всичко. На повечето хора е присъщо да прахосват пари, но не всеки знае за какво, колко и кога, заради кого и как трябва да го прави.

Създадени сме да желаем красивото, да търсим удобството, да притежаваме…

Емоциите, които се пораждат в нас ни карат да се чувстваме живи, щастливи. Понякога една покупка, макар и дребна, може да подобри деня ни и да ни накара да се усмихнем. Интересно и как една семпла табела може да ни ентусиазира и да ни подтикне към действие.разума-емоцията

Общоизвестно е, че шопинг терапията подобрява настроението, е поне докато не установим, че сме изхарчили заплатата по-рано и трябва да прибегнем до помощ от приятел или до кредитната карта. Още по-несериозно е и постоянно да разчитаме финансово на родителите си.

Няма как да избягаме от емоцията и мисля, че не трябва – няма да е здравословно.

Независимо с какъв бюджет разполагаме, можем и трябва да имаме емоционални покупки.

Не си мислете, че само за купуването на дрехи и обувки е емоционално решение. Покупката на кола или имот също са емоционални решения. Мисля, че усещам учудването ви – Е, как емоционално, колата ни е необходима?! Да, трябва ви кола, за да се придвижите от точка А до точка Б, но имате избор каква кола да си купите – за 15 000лв, за 30 000лв, за 60 000лв. Е, тук вече е мястото на емоцията. Покупката на имот е също плод и на емоцията. Да, защото искаме и харесваме точно определен, но понякога не си задаваме въпроса дали отговаря на стандарта ни на живот.

Аз съм „ЗА“ емоционалното пазаруване. Кога , ако не сега? С напредване на годините, човек не може да се радва на нещата и да изживява емоцията си както сега.

Кога да дадем път на емоцията си?

Когато преди това главната роля е имал разумът.

Когато сме отделили средства за жизнено важните за нас неща – основните ни месечни разходи.

Когато сме създали фонд „Спокойствие“.

Когато сме подсигурили средства за непредвидени обстоятелства и средства за по-дългосрочни цели.

Много полезно е всеки да има добро финансово планиране. Да си постави краткосрочни и дългосрочни финансови цели, които годишно да се актуализират.

Така ще имаме спокойствието, че сме подсигурили средства за важните за нас неща и ще можем да дадем път на покупките, които ни зареждат и емоционално.

Искате да разберете дали покупките ви са плод на емоция, или практичност – задайте си този въпрос, когато пазарувате:

Необходимо ли ми е или просто го искам?

Напишете какво мислите в коментар по темата. Разумът или емоцията – как се справяте с баланса между тях? Ако се свържете с нас, ще ви помогнем да подредите финансите си така, че да сте спокойни и защитени във всяка ситуация, без да се лишавате от емоционалните си покупки.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.