fbpx

ЗА и ПРОТИВ застраховките

 Днес ще разсъждаваме За и Против застраховките. Когато говорим за застраховане, хората са в двете крайности – или не се застраховат, защото може да предизвикат съдбата, или се презастраховат, поради многото си страхове. Съвременният човек е осведомен човек и той получава нужната му информация по всевъзможни канали. Част от нея възприема директно, друга анализира, съпоставя или се противопоставя. Понякога наблюдаваме как заедно с емпиричното върви суеверието, а с прагматичното – страха.

Необходими ли са застраховките или не?

Сякаш все повече чуваме тази дума „застраховка“ и все повече получаваме „изгодни“ оферти за застраховка на имот, кола. Общо взето, ако сме съвестни граждани, когато нещо е задължително /например ГО/ не коментираме много по въпроса. Единствено търсим по-тънката оферта.

Не така стоят нещата, когато имаме право да упражним свободната си воля. Интересен е фактът, че ако трябва да избере застраховка, българинът първо ще помисли за колата си /ако не е много стара/. На втора място се нареждат хората решили да застраховат дома си, защото миналата година съседът от горния етаж ги е наводнил, защото имат ипотекиран имот или защото е добре и не струва много пари. На последно място се нареждат тези, които се интересуват от защита на здравето и живота си, и правят застраховка „Живот“. Добрата новина е, че за дългогодишния ми опит в тази сфера, хората, които слагат важните неща на мястото им, все повече се увеличават. Радвам се, че не обсъждаме за и против застраховките, а с какви параметри да са. Сякаш бавно, но все пак осезателно, отминава времето на хората, които си плюят в пазвата и казват: “Да чукам на дърво“ или „Да пази Господ“.

Да, Господ ни пази, но и ние не трябва да си заравяме главата в пясъка. Нека си дадем сметка, че животът е непредсказуем във всеки един момент. Ежедневно някой постъпва в болница, друг остава без работа, стават катастрофи, злополуки, избухват епидемии, пандемии като COVID-19, независимо че сме „чукнали на дърво“. В действителност неприятностите се случват на всички и всички ние сме в основата на статистическите данни.

За или против застраховките сме?

Кога ДА се и кога да НЕ се застраховаме?

НЕ се застраховаме когато, със сигурност знаем, кой моментално ще подкрепи финансово нас или семейството ни:

  • Ако се случи злополука и се наложи да постъпим в болница.
  • Ако се диагностицира тежко заболяване, за да не се налага да организираме дарителски кампании.
  • Ако настъпи загуба на живот.

Ако нямаме такъв човек, трябва да постъпим като съвременните, разумни хора и ДА се застраховаме. Застраховката сама по себе си нито предпазва от беди, нито ги предизвиква.

Тя не е онзи червен конец на ръката или онова синьо око дето пази от зло. Да, тя няма да ни предпази от непредвидените неща, които се случват в живота ни, но със сигурност е финансовата пътека за нас и близките ни, по която ще излезем на светло и ще си поемем отново дъх. Застраховката само показва каква е нашата ценностна система и е доказателство за това, кое е ценно и важно за нас. Тя е декларация за отговорността, която сме поели лично за себе си и близките ни.

za-i-protiv-zastrahovkite

Също така мога да добавя, че застраховката „Живот“ е и:

  • СПОКОЙСТВИЕ, че важните за нас неща са защитени.
  • НАДЕЖДА, че ако нещо се обърка, ще имаме решение.
  • УВЕРЕНОСТ, че може да се фокусираме върху изпълнението на мечтите си.

Днес има десетки варианти на застраховки за защита на здравето и живота. Обикновено избираме да се застраховаме за често срещаните в живота неблагоприятни ситуации например за така наречената временна нетрудоспособност. Това е добре, но още по-добре би било да имаме защита и за по-рядко случващите се събития. Ако те се случат, ще имаме нужда от по-голяма финансова помощ и биха променили кардинално качеството на живот на нас и близките ни. Тук визирам състояния на трайна нетрудоспособност, критични заболявания и загуба на живот.

И така, За или Против застраховките?

Разбира се, това е лично решение, с което всеки показва дали поема отговорност за себе си и семейството си или прехвърля тази отговорност на обществото и държавата.

Аз съм направила нужната защита за мен и семейството ми. Ако вие също бихте искали да имате спокойствие, че важните за вас неща са защитени, ето какво е необходимо да направите:

  1. Анализ на важните неща и цели във вашия живот.
  2. Да помислите кои са рисковете, които биха ви попречили да реализирате целите си?
  3. Кои от тях да изберете да застраховате?
  4. Периодично да преразглеждате важните за вас неща и тяхната защита.

След това потвърдете анализа си и с консултант, който ще се ангажира не само с попълване на документите, но и във времето ще актуализира защитата ви, според новонастъпили обстоятелства и събития в живота ви.

Нашата специалност е анализа на лични потребности и цели, както и тяхната защита. Можете да ни потърсите за съдействие.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.