fbpx

Пенсионно осигуряване – три основни грешки, които допускаме

Темата за пенсионно осигуряване е доста дискутирана в медийното пространство, но винаги има какво още да се добави. Осигуряването за късните години търпи многократни промени, с цел да стане по-справедливо. Въпреки това има все още важни точки, които не са напълно изяснени, като например детайли при фазата на изплащане. Но фокусът ни днес няма да бъде върху това. Бих искала да се обърна към хората между 25г. и 45г. и да коментирам три основни грешки, които се допускат в тази област.

Основни грешки, които допускаме относно пенсионното ни осигуряване

Грешка №1
Не знаем и не се интересуваме кой е пенсионния ни фонд.

Когато започнем първата си работа трябва да изберем в кой частен пенсионен фонд ще се инвестират парите ни. Например, ако се осигуряваме на 1500лв, това са 75лв или 150лв – ако се осигуряваме на и над 3000лв. В този момент сме ентусиазирани, че хващаме живота в ръцете си и не обръщаме внимание на правото си на избор на фонд. В този случай НАП на лотариен принцип разпределя нашите осигуровки към един от деветте съществуващи фонда в България. На този етап може да ни се струва, че не е толкова важно къде ще се инвестират парите ни. Но на практика е важно, защото не е без значение, ако избраният ни фонд не е достатъчно стабилен или прави с 1% по-малка доходност от друг фонд.

Пример:

При 150лв/мес. при 4% средна доходност за 40г ще има с 40 000лв повече натрупване, отколкото при 3% средна доходност. За 30г при 4% – ще има с 16 000лв повече.

При 75лв/мес. при 4% средна доходност за 40г ще има с 19 000лв повече натрупване, отколкото при 3% средна доходност. За 30г при 4% – ще има с 8 000лв повече.

Ако искате да разберете кой е вашият пенсионен фонд може да се обадите в НАП на 0 700 18 700.

Грешка №2
Смятаме, че всичко зависи от държавата и нищо не може да променим.

От една страна е така. Не можем да променим %та на осигуряване в частен фонд – към днешна дата той е 5% от брутната заплата с таван на осигуряване до 3 000лв. Не можем да решим да се осигуряваме само в частен фонд. Не може сами да изберем къде да се инвестират парите ни за пенсия, но можем:

  • Можем да изберем фонд, който да ни вдъхва повече сигурност и доверие.
  • Можем приблизително да изчислим каква ще е пенсията ни.
  • Ако искаме да получаваме по-висока сума и да не зависим от държавата, можем да си направим самостоятелна инвестиционна програма. В този случай ще може да изберем къде точно да се инвестират парите ни и кога да ги използваме.
Грешка №3
Смятаме, че е твърде рано да мислим за късните години.

Повечето хора смятат, че е твърде рано и има достатъчно време докато се пенсионират. В известен смисъл е така, само, че в активната фаза на нашия живот от 25г. до 65г., освен че реализираме всичките си цели, трябва да подсигурим стандарта си на живот и във времето и след 65г. Ако започнем да се интересуваме за пенсионно осигуряване след навършване на 50г. или 60г. е твърде вероятно да не можем да променим нищо. А има и други фактори, например здраве, икономическа криза, които могат да се случат в този период и да ни попречат да постигнем целта си. Тук ще използвам думите на един колега, защото смятам, че наистина са много подходящи сега: „Спестяването за пенсия прилича на хидратиращ крем за лице. Когато си на 30г, не виждаш необходимост от него, а на 65г вече е твърде късно да го използваш.“

За да имаме стандарта, който желаем, без да зависим от държавата или от доброто сърце на роднините ни, трябва да сме информирани относно пенсионно осигуряване още отсега.

Какво трябва да направим?
  1. Да проверим кой е пенсионният ни фонд, ако все още не го знаем.
  2. Ако искаме по-сигурен фонд, можем да направим тази промяна по електронен път или с полагане на подпис пред нотариус.
  3. Да проучим какви други финансови инструменти можем да използваме, за да имаме сигурността и спокойствието в късните години, които бихме искали.

В случай, че искате да спестите време, може да се свържете с нас, за да получите достъпна информация относно представянето на пенсионните фондове и вашите пари в тях. Също така ще разгледаме и други възможности за подобряване стандарта ви на живот в късните години.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.