fbpx

Колко струва отлагането да започнеш да спестяваш още сега?

Отлагането е нормална човешка реакция, но често е голяма пречка към постигането на нашите цели. В тази статия на Finansovoplanirane.bg ще ти покажа колко всъщност струва отлагането да предприемеш действие по отношение на личните ти финанси.

Най-важната ми задача при срещите с хора е да ги мотивирам да се справят със склонността си да отлагат. Ако и твоята работа е свързана с постоянен контакт с хора, сигурно и ти си се сблъсквал с това. Много често се страхуваме да предприемаме определно действие – да спортуваме, да се храним здравословно, да спестяваме, да сменим работата си. И разбира се намираме подходящи причини да не го правим – сега не е удобният момент, нямам достатъчно пари, нямам време и т.н. И така години наред.

Отлагаме взимането на подобни решения, дори да сме напълно наясно с техните ползи. И то за едно неясно бъдеще, което в повечето случаи никога не идва. Аз също имам своите моменти на колебание. Същевременно искам и да подобря даден аспект от живота си и да действам. За съжаление никой друг не може да носи отговорността за нашия неуспех в следствие на отлагането. Необходим е кураж и да действаш, дори и да има риск да не успееш.

Най-големият риск е никога да не рискуваш (Марк Зукърбърг)

Една от големите трудности, която моите клиенти срещат в управлението на личните си финанси, това е планирането и събирането на средства за по-дългосрочните им цели. Всеки може да планира едно ходене до морето за следващата година. Но събирането на средства за пенсионната възраст примерно е мъгляво и неясно, защото е след около 20-30г.

Колко ще ти струва отлагането да предприемеш действие?

kolko-struva-otlaganeto

Ще ти покажа с един пример колко всъщност ще ти струва това отлагане да събираш пари за бъдещите ти финансови цели. За примера ще ни трябват двама души – ти и твоята позната Гергана. Вие сте на една и съща възраст от 30г. Приемаме, че имате сходни параметри и в други аспекти – образование, семейно положение, доходи и т.н. По стечение на обстоятелствата ти и Гергана се срещате с мен по въпроси, свързани с личните ви финанси. След няколко срещи и обсъждане, ти решаваш да предприемеш действия и да стартираш програма за събиране на пари за пенсионната ти възраст. Програмата е с месечна вноска от 100лв. и очаквана доходност от 5% на годишна база. Гергана от своя страна иска да помисли, но така и не се решава да предприеме действие.

След 10г. Гергана добива увереност и взима решение за действие и стартира аналогична програма с месечна вноска 100лв и очаквана годишна доходност от 5%.

След като минават 20г. ти и Гергана вече сте на 60 годишна възраст и правите преглед на събраните от вас средства за пенсионната ви възраст, която вече доста наближава. Парите ти, които си внасял 30г, са нараснали до 83 572,64лв, като реално си внесъл 36 000лв (30г по 12 месеца по 100лв). Парите на Гергана са станали 41 274,63лв, като тя всъщност е внесла 24 000лв (20г по 12 месеца по 100лв).

Какво показва този пример – ти ще си внасял с 12 000лв повече, но само защото си започнал по-рано, си събрал с над 40 000лв по-голяма сума от Гергана при едни и същи финанови условия.

Най-важният компонент във всеки един аспект на нашия живот е времето, а всяко едно отлагане да вземем конкретно решение ни струва и време, и пари.

 

Ако не започнеш днес, какво те кара да вярваш, че ще започнеш утре?*

*(„Отвъд волята. Смисълът да продължиш“, Инес Субашка)

Колко струва твоето отлагане, можеш да изчислиш сам или да се свържеш с мен, за да намерим най-доброто решение за личните ти финанси.

 

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.