fbpx

Покупка на имот – основни стъпки, ако нямате спестени пари

Основни стъпки за покупка на имот, ако нямате спестени пари

Едни от важните избори, които българинът прави, е каква професия да избере и кога да направи покупка на имот. Малко са хората, които ако нямат осигурен от родителите си собствен дом, се съгласяват да плащат наем цял живот. Всеки си има своя гледна точка, но ако наемът е колкото вноската по кредита, може би е добре да се замислите за покупка на собствен имот.

Много са факторите, които трябва да се вземат предвид при такова решение, и моята роля е да ви помогна в този процес. В тази статия на finansovoplanirane.bg ще разгледаме основните стъпки, които е необходимо да направят тези, които искат да си купят имот, но нямат спестени пари.

Как изглежда желаният имот?

Задайте си въпроси. Много въпроси, защото все пак говорим за покупка на имот. Придобиването на собствен имот е голяма емоция, така че запитайте се, в какъв имот си представяте да живеете. В кой град, село, район искате да сте? Колко голям трябва да е – квадратура, изложение, етаж? Има ли уреден транспорт, магазини, детска градина и училища в района? Помислете дали искате да сте близо до родители, работа и приятели. Покрай ситуацията с Кодвид, някои млади се насочиха към покупка на къща на село. Ще ви е от полза да проучите какво би ви струвал живота извън града – поддръжка на имот, транспорт. Добре би било да проверите в популярните сайтове за имоти, колко би струвал такъв апартамент или къща. След това може да направите следващата стъпка.

На какво финансиране може да разчитате?

Важна стъпка е да знаете до каква сума може да разчитате на кредит от банката. Така имате известна яснота, спестявате излишно ходене по огледи на по-скъпи имоти и, не на последно място, спестявате доста емоции. Препоръчвам да се доверите на кредитен консултант, който работи с повечето банки, за да проучи и намери най-подходящия кредит за вас. Тази услуга е безплатна, а освен това ще ви спести време и усилие да съпоставяте различните детайли в офертите на банките. Най-важният фактор, влияещ върху размера на кредита, който някоя банка би отпуснала сте вие. А едни от основните параметри, които се разглеждат са:

  • На какъв доход се осигурявате?
  • На каква възраст сте?
  • Кой е работодателят ви?
  • Какво е кредитното ви досие?
  • Колко члена е семейството ви?
  • В коя банка се превежда заплатата ви?

Необходими са 20 до 30% от цената на имота

Най-добре е, ако цената на желания имот е по-ниска или съвпада със сумата, която може да ви отпусне банката било чрез потребителски или ипотечен кредит. Стандартното финансиране по ипотечните кредити е 80-85% от пазарната цена на имота. Понякога отпуснатата сума е недостатъчна и е необходимо да се комбинират два вида кредит.

Освен това, преди самата покупка на имот, трябва да разполагате с 20 до 30% от цената на имота. Тази сума е необходимата за:

  • капаро в размер на 10% от цената на имота,
  • нотариални такси,
  • комисиона на брокер,
  • разликата между продажната цена на имота и сумата, която банката ще отпусне.

Ревизия и преразглеждане на параметрите на имота

Ако въпреки всички усилия, не разполагате с необходимата сума за мечтания имот, то е време за преразглеждане на параметрите му. Когато търсите квартира, никога не мислите, че ще живеете там цял живот. По същия начин може да мислите и за собствения имот. За българина недвижимият имот е негова крепост и не може да бъде преместен. Естествено, че не може да го преместите, но може да го продадете и да купите по-подходящ за вас в този момент. Важно е на всеки етап от живота си да правите анализ на финансовите си възможности и да живеете малко под стандарта си, защото никога не знаете какво ви предстои. 

Емоцията е силна и човек винаги иска най-доброто за себе си. Но не знаем какво ни е подготвил негово величество Животът. Практиката показва, че с годините обикновено разходите се увеличават. Появяват се деца, родителите ни се нуждаят от финансова помощ, при нас възникват здравословни проблеми и всичко това генерира допълнителни разходи. И никой не може да ни гарантира, че в този момент приходите ни ще растат със същия темп.

Парите също като емоциите трябва да се контролират, за да върви животът в правилната посока. Наташа Мънсън

Още полезни статии

Как да съберете 20-30% от сумата за ипотечния кредит?

Ако ситуацията ви е такава, че банката не може да ви се отпусне цялата сума за покупка на имот, не се отчайвайте. Необходимо е да си направите анализ на месечните приходи и разходи /бих могла да ви изпратя лесна за използване таблица, ако ми пишете/. Таблицата ще ви покаже каква сума ви остава месечно и кои разходи може да намалите. Така ще сте наясно с какво разполагате и колко бързо може да съберете нужната сума. Ако започвате от нулата, въоръжете се с търпение, защото може да са ви нужни няколко години. Ако искате да постигнете тази цел трябва да сте дисциплинирани. Повечето хора подценяват малките разходи и дребните харчове. Но, ако живеете под стандарта си ще стигнете по-бързо до целта. Тази дисциплина ще ви помогне и когато изплащате ипотеката. Ако сега можете да си позволите някаква волност, то тогава вече ще ви е по-трудно. 

Внимавайте за дребните разходи – малкото пропукване потапя големия кораб. Бенжамин Франклин

Тъкмо през този период ще имате яснота, какво точно какво искате. Когато съберете необходимата сума за стартирането на кредита е време да се свържете с доверен брокер на имоти. Не си губете времето да търсите сами, така или иначе отново ще платите тази услуга, поне да сте я ползвали.

Това са основните стъпки, но за всеки човек има допълнителни детайли, които са важни и не са за подценяване. Именно правилният анализ и съставянето на подходящ план биха направили това емоционално решение и практично. Във всяка от описаните стъпки мога да съм ви полезна и да ви съдействам, затова запишете се за безплатна консултация. Така ще получите информация как най-бързо да осъществите покупка на имот.

Бъдещето Ви зависи от Вас – направете своя финансов план СЕГА!

с Цвети и Мадлен

Погълнати от ежедневните задачи, вероятно не успявате да отделите време за стратегически поглед към Вашите лични финанси.

Можете да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с нас. 

Тя е напълно безплатна за Вас!

Като резултат ще научите как да защитите важните за вас неща, как да плащате по-малко данъци и как да запазите и увеличите средствата си във времето.

Какво казват клиентите за нас

Много се радваме, че имаме възможността да познаваме човек като Мадлен и да работим с изключителен професионалист като нея. В началото преди да се […]
Относно работата ми с Мадлен мога само да изразя изключително позитивното отношение за съветите, които ми е давала. В последните 4 […]
Да работя с Мадлен, означава финансите ми да бъдат в ред. Преди да се срещна с нея и нейните таланти, нямах идея какво да правя с пари „на страна“. Нямах никаква […]

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.