fbpx

Какво ни пречи да постигнем нашите цели?

По темата за поставяне на цели са написани много книги и има достатъчно материали в интернет. Затова днес ще си говорим не как да си поставим цели, а кои действия ни пречат, за да ги постигнем. Тези действия или бездействия имат еднакво влияние върху постигането на всички цели, включително и тези в областта на личните финанси.

Поставяме си цели само в месец януари

Най-популярно е поставянето на цели в януари. Това е моментът, в който сме склонни да направим промени или да започнем нещо ново. Сякаш очакваме, че ако започнем нещо в януари, то има по-големи шансове да се случи. Нелсън Треслър, основател за програма за поставяне на цели “IGotSmarter”, е на мнение, че 90% от новогодишните резолюции в целия свят се провалят до края на януари. Истината е, че когато планираме не е важен месеца, а начина на поставяне на целта. 

Важно е дали тази цел е наистина нещо, към което се стремим, или подражаваме на обществото, което ни диктува какво трябва да искаме. Ако се ентусиазираме от януари на януари, всъщност ще изгубим ценно време. Независимо в каква област са целите ни, ако губим време, значи губим и пари.

Поставяме си твърде много цели

В стремежа си да наваксаме пропуснатото и недовършеното от миналата/те години, си поставяме твърде много цели. Често не си задаваме въпроса дали реално можем да постигнем всичко това в една година.

Набелязването на много цели, особено ако са в различни области и не са свързани помежду си, може да ни постави в ситуация да не знаем откъде да започнем. Този факт по-скоро ще ни блокира, отколкото да ни мотивира да вървим напред. Смятам, че е по-добре да набележим и постигнем 5 целина годишно, отколкото само да храним илюзии за 10 или повече.

Човек често надценява това, което може да направи за 1 година и подценява това, което може да направи за 10 години. Тони Робинс

Чакаме по-добри обстоятелства

Повечето хора смятат, че е добре да си поставят цели, че е полезно да имат стратегия за постигането им, но не правят нищо. Смятат, че е твърде рано, например да мислят за защита на здравето и живота. Твърде рано е да мислят за осигуряване на желан доход в късните години. 

Много често целите, свързани с личните финанси, се оставят да бъдат обмисляни в „по-добри“ времена. Иначе с охота организираме почивката си в тази година, но оставяме за „друг път“ планиране и финансиране на стратегически цели. Може би не сме научени да мислим в тази посока и действаме на принципа „всички правят така“.

Една от най-вредните и най-опасни мисли е: Всички правят така. Лев Толстой

Отлагаме за после

Ние съзнателно избираме да правим по-лесните за нас неща. Ако някоя дейност би ни причинила дискомфорт, ние лесно я оставяме за после. Понякога това „после“ или никога не се случва, или се случва, така че да ни притисне в ъгъла, причинявайки ни огромен стрес.

Много харесвам книгата на Браян Трейси „Изяж жабата“. Това е малка книга, която практически ни показва как да не отлагаме. В нея всяка трудна задача е представена като жаба, която трябва да изядем. Ако изядем жабата сутринта, ще си осигурим спокойствие през целия ден, защото най-важното е свършено. Но ако отложим за по-късно, цял ден ще сме в напрежение, защото все пак трябва да „изядем жабата“.

Нашата съдба се формира от точно тези малки и незначителни решения, които трябва да вземем по 100 пъти на ден. Тони Робинс

Чакаме случайността

Отлагането и това, че не намираме време да планираме личните си финанси, говори, че всъщност очакваме нещата да се случат от само себе си. Някои ще кажат: „ Ами каквото е писано.“ или „Когато му дойде времето.“. Не е ли странно да планираме в детайли „Прощъпулник“ или „Вaby shower”, но оставяме финансовата подготовка за образованието на детето на случайността.  

Ако ни трябват няколко седмици или месец да планираме събитие, траещо един ден, то ни трябват години, за да се подготвим за финансиране на образование, което ще даде по-добър шанс за нашето дете. Разбира се, друг е въпросът, ако очакваме наследство или има някой, който гарантирано ще ни финансира в подходящия момент. 

В случай, че разчитаме на себе си и искаме да съберем определена сума за дадена цел, колкото повече време имаме, толкова по-лесно ще ни бъде.

Целите са само в главата ни

Когато набележим определени цели, те трябва да са записани и да разсъждаваме върху тяхното изпълнение. Често имаме цели, които забравяме за определено време поради липса на фокус или натоварено ежедневие, докато нещо отново не ни провокира. 

Записването на целите на лист там, където ще ги виждаме всеки ден, ни помага да се фокусираме върху важните неща. Също така ни кара да се замислим върху това как да изпълним тези цели. Това отбелязване ни подтиква да търсим решения или хора, които да ни помогнат в съответната посока. 

Не е нужен сложен план за действие, но са необходими действия, които ще ни придвижат към целта. Наличието на такъв план ще ни помогне да сме фокусирани и да не позволяваме на външни фактори да определят нашите емоции и действия.

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществим мечтите си.“ Паулу Коелю

Ето действия, които, ако приложиш, ще ти помогнат за планиране на личните финанси:

  1. Запиши 5-те важни за теб реалистични краткосрочни и дългосрочни цели.
  2. Отбележи кои са конкретните стъпки, които ще направиш в този месец, за да постигнеш тези цели.
  3. Отбележи необходимите стъпките до юни и до декември.
  4. Сподели плана си с някой, който ще те подкрепя и ще ти помогне при нужда.
  5. Всяка година проверявай как се движиш в твоя план и ако трябва направи промени.

Можеш да се свържеш с нас, ако някоя от целите ти е свързана със събиране на средства за образование на дете, програма за защита на здравето и живота, покупка на имот, рефинансиране на ипотечен кредит или осигуряване средства за късните години.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Благодарение на Цвети успях да си изясня доста по-добре какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси и да стигна до избор на портфолио […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва в нуждите на своите клиенти […]

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.