fbpx

Историята на Тиодор Джонсън и какво можеш да научиш за инвестициите от нея

Историята на Тиодор Джонсън се е случила преди доста време, но е събрала в себе си и показва на практика много от основните съвети на финансовите експерти по отношение на инвестициите и спестяването. Всеки може да научи и приложи нещо то неговия опит в своите лични финанси и днес. За първи път научих за тази история от книгите на Тони Робинс (Tony Robbins) –“Money – Master the game” и “Unshakable”, като първото й публикуване е през 1991г в Ню Йорк Таймс.

Кой е Тиодор Джонсън?

Тиодор Джонсън (Theodore Johnson) е роден в средностатистическо американско семейство. През целия си живот е работил за компания UPS (компания за експресни доставки и логистика). И е изкарвал не повече от 14 000 долара годишно (~1667 долара месечно). Негов приятел го посъветвал да спестява и да заделя пари, защото иначе нищо не би останало за него. Така че той го възприел като един вид плащане към себе си и започнал да купува акции на UPS с всички свободни средства, които му оставали. Дори когато разполагал с малко средства, той се стараел да заделя за инвестиции поне 20% от доходите си. Когато се пенсионирал през 1952г, той вече разполагал със 700 000 долара. По време на статията в Таймс през 1991г, той бил 90-годишен и пенсионер от вече 39г, със състояние от 70 млн. долара. Джонсън умира на 91г и оставя по-голямата част от богатството си за благотворителност. Въпреки че тази история е от преди 30 г, има още много подобни примери и от по-близкото минало и настояще. Това са хора като теб и мен. Те не са родени в заможни семейства, нямат първоначален капитал или големи финансови възможности. Все пак са намерили начин чрез дисциплина и постоянство да постигнат своите финансови цели. Защо да не се възползваме и ние от техния опит? Много хора в днешно време не знаят ще имат ли достатъчно пари следващия месец. Не планират напред по-далеч от следващата почивка. Какво остава за времето, когато се пенсионират. Може би натрупаното състояние на Тиодор Джонсън ти се струва невероятно. Всъщност той е използвал методи, които са на твое разположение и днес. Тиодор Джонсън

Предимството на сложната лихва

Алберт Айнщайн нарича сложната лихва „най-голямото математическо откритие на всички времена“. Това е най-добрият шанс за теб и мен да станем богати и – евентуално да се пенсионираме. Тиодор Джонсън е купувал и държал (buy and hold) закупените акции, като е реинвестирал получаваните дивиденти. Освен това е инвестирал на малки суми и регулярно във времето (dollar cost average), без значение от цената или моментното състояние на икономиката.

Започнал е рано

Започвал е да купува акции още с постъпването си в компанията на 23 години. И продължил да го прави 28г докато е бил нейн служител. След като се е пенсионирал е задържал инвестициите още 39 години и е продължил да реинвестира печалбата. Както не веднъж сме коментирали, времето е наш съюзник в инвестирането. То е позволило дори със сумата от 3000 долара годишно (~250 долара месечно) да се достигне резултат от 70 млн. Долара.

Живял е скромно

След като е създал семейство Тиодор е живял в скромна къща. За ралика от някои свои съседи, които едва ли са постигнали същия пенсионен капитал. Но тези 70 млн долара не са се събрали за една нощ. Джонсън е бил търпелив, въпреки че е преминал през някои от най-трудните периоди за икономиката на Щатите – войни, инфлация, петролно ембарго, няколко рецесии. Скромният му начин на живот му е помогнал да се справи с тези изпитания и да спестява въпреки ситуацията.
Не подценявай добрата комбинация от дисциплинирано спестяване и дългосрочно инвестиране.
Трябва да отчетем факта, че през 1952г 14000 долара не са имали същата стойност каквато имат сега и всъщност не са толкова малка сума. Освен това Тиодор Джосън не е диверсифицирал инвестицията си, а е влагал средства само в една компания. В неговия случай, тази компания се е представила добре, но можеше и да не е така. И все пак с какво може да ти послужи тази история? Какви изводи можеш да направиш за себе си? Ако трябва да приложиш само едно нещо, то е да започнеш рано, за да има време всички други фактори да работят за теб – сложната лихва, инвестирането на регулярна база, ръста на пазарите. Повече за това как работи сложната лихва и времето можеш да научиш от статията „Колко струва отлагането да започнеш да спестяваш още сега“ или се свържи с мен за безплатна опознавателна среща, на която да поговорим за твоята инвестиционна стратегия.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.