fbpx

Инвестиция ли е моето здраве?

Напоследък все повече търсим информация за различни възможности за инвестиция. От една страна, защото искаме да увеличим средствата си, а от друга, защото в банката не получаваме добра лихва за парите си. А в зависимост с какви средства разполагаме, бързо се ориентираме към покупка на имот, злато, акции, криптовалута и т.н. Интересно е какви усилия полагаме, за да запазим онова, което сме изработили с труд или сме получили в наследство, но това, което имаме даром – сякаш не ценим. Малко са хората, които виждат общото между инвестиция и здраве.

Какво е здравето за нас?

Замисляме ли се каква е неговата цена?

Разбира се, всеки има собствена представа за най-ценните неща в живота. Но в основата на всяко земно щастие е здравето и затова е казано, че няма по-голямо богатство от него. Всеки от нас може да притежава това богатство, ако го оценява, пази и полага грижи за него. Неслучайно, всички пожелания за хубави поводи в човешкия живот са свързани първо със здраве.

Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо. Шопенхауер

Инвестиция ли е моето здраве?

Бихме ли си го купили, ако имахме много пари?

Когато направим някаква инвестиция, целта ни е в бъдеще да увеличим парите си, да повишим стандарта си на живот, да имаме средства за образованието на децата си, да се подсигурим в късните години…

От друга страна, без здраве ние не можем да постигнем нещата, към които всекидневно се стремим – желана работа, успех, свобода, независимост… От това следва, че здравето е от първостепенно значение и е инвестиция, чрез която ще можем да постигнем целите си. Ако подредим правилно приоритетите в живота си и го поставим на първо място, нещата ще започнат да се случват.

Какво е важно за всяка инвестиция?

Първо: Трябва да се избере времеви хоризонт, т.е. за колко време и каква сума ще инвестираме. Когато говорим за здраве – времевият хоризонт е докато сме живи, а относно инвестираната сума – тя е според индивидуалните възможности и разбирания на всеки.

Второ: Добре е да имаме диверсификация, за да не се излагаме на прекален риск. Когато целта ни е да водим пълноценен начин на живот, не трябва да се фокусираме единствено върху това какво ядем. Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека, но не единственият. Водата също е важен елемент на тялото, който допринася значително за нашето здраве и е единствената течност, от която организма ни има жизнена необходимост. Разбира се, не трябва да се подценяват сънят и почивката. Както и да не се пропускат спорта и движението – не случайно хората казват, че спортът е здраве.

Когато става дума за правилно хранене и спортуване, няма „Ще започна от утре“. Утре вече е болестта.

инвестиция здраве

Трето: Трябва да помислим за хеджиране на инвестицията, това означава да ограничим риска и да защитим вложените средства при различни промени на финансовите пазари. Вярвам, че всеки от нас прави, доколкото има познание, повече или по-малко, за да поддържа добро здраве. Подобно на финансовите пазари, и тук изникват обстоятелства, за които не сме подготвени. За да избегнем излишните притеснения относно липса на средства, добре е предварително да имаме защита. Тук е мястото за индивидуални програми за здравно осигуряване и животозастраховане.

Ако наистина смятаме, че здравето е най-ценното богатство, то нека го защитим навреме.

За жалост, човек цени нещо чак когато го изгуби и вече не може да си го върне. А всяко нещо, което не ценим, рано или късно си отива. Ако здравето си отиде, взема всичко със себе си, сякаш, за да ни покаже какво е значело.

Да лекуваш болестта, след като се появи, е все едно да копаеш кладенец, когато вече си жаден, или да ковеш оръжие, когато битката е в разгара си.  Ней Джинг.

Нека ценим нашето здраве, защото то е нашата дългосрочна инвестиция за пълно физическо, психическо и социално благосъстояние. А когато се грижим за себе си и за своето здраве, то задължително ще ни се отблагодари. Дано тази статия ви е била полезна. Пишете ни и ще ви изпратим допълнителна информация относно подходящи за вас програми за здравно осигуряване и животозастраховане.

[maxbutton id=“1″ ]

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Мадлен Йорданова

Мадлен Йорданова e анализатор на лични финанси. Помага на всеки, който би искал да бъде финансово подготвен за повечето ситуации в живота си. Силата ѝ е в това да открие и формулира важните житейски цели и да подготви подходящ финансов план за изпълнението им.