fbpx

7 финансови съвета, които да научиш – и направиш наобратно

В интернет е пълно със съвети за това как да станеш богат, да получиш желаната придобивка или да спестяваш, за да оцелееш до следващата заплата. Въпреки това, много от тях е невъзможно да ги приложиш в реалния живот и българската действителност. А някои дори могат да ти навредят. В тази статия ще те запозная със 7 популярни финансови съвета, които може да си срещал и да направиш наобратно.

1. Избягвай кредитните карти

Ако нямаш навика да харчиш пари за спонтанни покупки, а използваш кредитните карти разумно (за плащане на обучение, покупка на битова техника или неочаквани разходи), то кредитната карта може да се превърне в истинско спасение. Банките предлагат и различни бонусни програми и отстъпки при плащане с тяхна карта. Умното им използване може да компенсира годишната такса и дори повече. При ползването на такава карта, трябва да спазваш едно основно правило: не се ограничавай с минималната дължима вноска, а задължитено погасявай пълното задължение. Лихвата върху неиздължената сума е значителна (от порядъка на 15-20% годишно) и това ще оскъпи направените с картата покупки.

2. Купувай стоки за бъдеща употреба и се възползвай от промоции

Защо това не работи? Презапасяването с продукти може и да ти спестява пари, но много данни показват, че болшинството семейства, които купуват стоки на едро, винаги купуват и допълнителни неща, които не са необходими. Освен това изхарчваш повече пари от предвиденото. Това са един вид спестявания предварително: харчиш сега, за да не харчиш по-късно. Ситуацията е още по-лоша с продуктите, които се продават за промоция (например 3 на цена 2). Маркетолозите отлично знаят, че купувачите предпочитат да получат каквото и да е безплатно, отколкото да платят по-ниска цена. И те го използват с голяма сила: плащаш напълно за всички безплатни стоки. Трябва да имаш предвид и че качеството на промоционалните продукти често не отговаря на очакваното.

3. Инвестирай пари при високи проценти на възвръщаемост

Ако в рекламата на финансови продукти, ти обещават огромен процент възвръщаемост на инвестициите, тогава те най-вероятно използват измамна схема, подобна на Понци. И това е истинска финансова пирамида: печалбата се изплаща на инвеститорите за сметка на нов капитал, привлечен от нови инвеститори, а не от приходите на компанията. Рано или късно (обикновено рано) такива пирамиди се разпадат, оставяйки извън бизнеса любителите на лесните пари и бързи печалби. Не забравяй основните признаци: ако ти е обещано да забогатееш бързо, ако бъдеш помолен да привлечеш приятели в нов „бизнес“ или че можеш да забогатееш, като инвестираш малка сума, тогава това най-вероятно е измамна схема.

4. Инвестирай в закупуване на недвижими имоти

Следващият от 7 финансови съвета касае най-популярната инвестиция в България – покупка на имот. Ако не можеш да решиш дали да вложиш спестяванията в банка или да ги похарчиш за самоучастие по ипотечен кредит, по-добре е да помислиш добре. Недвижимите имоти изискват сериозни инвестиции: ремонт, взаимодействие с наематели (ако планираш да отдаваш под наем този апартамент), данъци и сметки. Мечтите да притежаваш собствен дом могат да бъдат кошмар, ако поемеш тежестта на ипотеката, която се бориш да плащаш. При подобна покупка трябва да направиш разграничение между това дали имота ще се ползва за живеене или за инвестиция. Подходите при тези две цели могат да бъдат различни, както и факторите, които да вземеш предвид. Като цяло ситуацията за всеки, разбира се, може да е различна.

7 финансови съвета

5. Когато кандидатстваш за ипотечен кредит, трябва да сключиш застраховка живот и имот със съответната банка

Идеята на застраховането е да прехвърлиш риска от настъпването на неблагоприятно събитие, с което не можеш да се справиш, на някой друг. Също така в България кредитите се унаследяват. Ако с теб се случи нещо непредвидено, то близките ти може да се наложи да изплащат кредит, който финансово е непосилен за тях. Именно затова повечето банки предлагат ипотечни кредити с групова застраховка „Живот“ и застраховка имот. Ползването на подобни пакети, обикновено е свързано с определени отстъпки в лихвения процент по кредита. Но преди да избереш подобна оферта, трябва да вземеш предвид някои фактори. Един от тях е, че банката не мисли за интереса на клиента и офертите не са съобразени с твоите потребности. Това може да се реши с индивидуалния ти застрахователен план. Изборът на оферта за кредит, без застраховка живот, може да направи по-евтин общия разход. Тя може да се комбинира с други застраховки „Живот“, които ползваш или защитата на кредита да се разгледа комплексно с други твои финансови цели, които трябва да защитиш.

6. Вземи пари назаем от приятели и семейство, за да избегнеш плащането на лихва по кредит

Ако изпаднеш в трудна финансова ситуация, тогава е съвсем естествено да потърсиш подкрепа от близки и познати. Въпреки това дълговете между приятели и роднини често водят до взаимно недоразумение и влошаване на отношенията. А хората, които са ти дали пари, подсъзнателно ще се стремят да контролират твоите разходи и да очакват реципрочни услуги. Това, в дългосрочен план, може да ти излезе по-скъпо отколкото ползването на овърдрафт или потребителски кредит.

7. Направи го сам, за да спестиш пари

Някои неща всъщност можеш да направиш сам, за да спестиш плащането на специалист. С влагането на по-голямо старание, може дори качеството да не пострада. Е, почти … Въпреки това, малко хора, които искат да спестят пари от услугите на професионалисти, мислят за цената на своето време. Но ако изчислиш времето, което ще отделиш за изпълнение на необичайна задача, и прецениш колко полезни неща би могъл да направиш, тогава разликата в цената не е толкова голяма. Въпреки че българинът е свикнал да може и разбира от всичко, много ситуации показват, че да се довериш на професионалист, ще ти спести време и пари.

Един от любимите ми автори – Ерих Кестнер, е имал навика да се изляга на пода, когато е нямал вдъхновение да пише, защото така „светът добива съвсем друго лице“. Затова помисли и погледни на тези 7 финансови съвета от перспективата на твоите лични финанси. Няма едно уникално добро решение за всеки човек и всяка финансова ситуация или цел. Повече можеш да прочетеш в блога на Finansovoplanirane.bg.

 А какви вредни финансови съвети са ти направили впечатление или самият ти имаш лош опит, можеш да споделиш в коментарите.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.