fbpx

3 лесни начина да спестиш пари с японската система Какебо

Чувстваш ли, че парите постоянно ти се изплъзват? Възможно е просто да нямаш правилен начин за оптимизиране на разходите. Една такава система за оптимизация на разходите е измислена в Япония. Какебо е любима на японците с нейната простота и ефективност и техният опит се възприема с удоволствие по целия свят в продължение на много години. Виж как тя ще ти помогне лесно да подредиш нещата, да разбереш къде изтичат средствата и как да ги контролираш, да спестяваш повече и да инвестираш.

Какво е Какебо?

Ка-ке-бо – това са 3 йероглифа, които заедно означават „счетоводна книга на дома“. Системата е изобретена преди повече от 100 години от Макоко Хани, редактор и собственик на списание Woman’s Friend. Тя има за цел да помогне за увеличаване на спестяванията чрез малки, но редовни стъпки.

Основното е да поддържаш прости визуални таблици, които ти помагат да видиш как разпределяш средствата, дали има финансови дупки в бюджета, от където парите изтичат неусетно. Бюджетирането по този начин е много дисциплинирано, отървава от лошите навици и ти помага да постигнеш по-бързо целите, които си си поставил.

какебо

Стъпка №1: Основни принципи

На първо място, според системата, трябва да имаш 2 тетрадки:

 1. Голяма – за планиране на приходи, разходи, спестявания.
 2. Малка, която винаги да носиш със себе си, за да записваш ежедневните си разходи.

В голямата записваш:

Доходи: заплата, бонуси, подаръци, наеми и т.н. Направи записи на определен ден и допълни, ако има неочакван доход през месеца, например с химикалка с различен цвят.

Разходи, които са задължителни и са известни предварително: наем, кредити, режийни, обучение, големи покупки.

Спестявания: сумата, която планираш да спестиш този месец. Препоръчителната сума е поне 10% от общия доход.

Разходи за качество на живот: сумата, която остава след приспадане на основните разходи и спестявания.

Така разписан бюджета, може да бъде таблица за всеки месец или отделни страници в тетрадка за всяка категория. Може да се използва приложение за смартфон, но ръчните въвеждания се считат за по-визуални и удобни.

какебо

Стъпка №2: 4 категории разходи за качество на живот

В малката тетрадка следва да записваш ежедневните разходи, която трябва да бъде разделена на 4 категории:

 • Разходи за живот: храна, облекло, домакински вещи, разходи за деца;
 • Култура: посещение на музеи, изложби, образование, книги, обучения;
 • Отдих и развлечения: ресторанти, клубове, билети, екскурзии, срещи с приятели;
 • Непредвидени: обикновено това са непредвидени разходи, например лечение, ремонт.

Раздели тези пари на 4 части, въз основа на приблизителни планове. Запиши сумите. След това всеки ден или веднъж седмично записвай всички разходи, като ги разделяш на категории. Най-удобно е да направиш това чрез събиране на касовите бележки.

Стъпка №3: Как да спестяваш пари, извън планираните спестявания?

Използвайки системата Какебо или нейните отделни принципи, можеш да развиеш нови навици и да спестиш пари, дори ако изглежда, че няма какво да спестяваш.

Използвай касичка:

 • Закръглявай платените суми. Например, похарчил си 45лв. в магазин. Остави 5лв. в касичка, сякаш си похарчили 50лв.
 • Ако използваш повече банкова карта от пари в брой, и там може да се използва различен принцип на закръгляване. Например, с картата си похарчил за месеца 1 450лв. Прехвърли 50лв в спестовната сметка.
 • Разваляй на дребно на големи суми. Например, разваляш 100лв на дребни банкноти. Отдели настрани 10лв. от тях.
 • Ако си погасил дълг или кредит на 100%. Ако си взел пари назаем и си могъл на месец да плащаш определена вноска, тогава можеш да продължиш да заделяш същата сума настрана.
 • В края на деня погледни какво ти е останало в джобовете. Дори малка сума на ден от няколко лева може да нарасне за един месец до приемлива сума, която може да бъде инвестирана.

Раздели парите, които ще похарчиш, на 4 седмици. Всичко, което остава от 7-дневния бюджет, прехвърли в спестявания в края на седмицата.

Измисли си собствени наказания. Вместо да се разочароваш от нарушаването на твоите правила, като пропускане на тренировка, нарушаване на диета, неспазване на плановете, просто плати глоба в касичката. И след това похарчи тези пари за инвестиции.

Отложи неспешните покупки с месец. Ако след 30 дни все още искаш да купиш този артикул, значи наистина имаш нужда от него. Ако не, задели цялата сума, която е била предназначена за покупката, или част от нея.

Как помага системата?

Какебо не се ограничава само до записки. Основните му предимства са във видимостта, но най-важното е твоят анализ. Още в края на първия месец ще можеш да направиш изводи:

 • Изпълнен ли е твоят план за изминалия месец откъм разходи и спестявания;
 • Къде похарчи парите и колко. Ще видиш в коя област харчиш най-много пари и как да го коригираш. Или може би, напротив, си си позволил твърде малко и делът на разходите може да се увеличи;
 • Може би си похарчил по-малко от планираното – и освободената сума може да бъде поставена в спестявания.

В случай, че ти е харесала тази система, или търсиш начин да постигнеш баланс между своите приходи и разходи, можеш да използваш безплатно специално разработения от нас личен финансов планер.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва в нуждите на своите клиенти […]
Благодарение на Цвети успях да си изясня доста по-добре какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси и да стигна до избор на портфолио […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.