fbpx

Как да управляваш съзнателно разходите си

Напълно естествено е за много хора парите да са основен източник на безпокойство. В днешно време не всеки работодател актуализира заплатите спрямо инфлацията и ръста на цените. Дори и да получаваш достойно възнаграждение за труда си, ако материално се грижиш за семейство или партньор, може да изпитваш трудности в удовлетворяването на всички насъщни и ежедневни потребности. В днешната статия на Finansovoplanirane.bg ще се съсредоточим върху това как да управляваш съзнателно разходите си и да използваш „златната формула“ на личните финанси.

Защо е важно да си наясно с разходите си?

За много хора е трудно да променят финансовите си навици за планиране на разходите, които правят. Всички живеем в достъпна на блага среда и изразходването на пари е ежедневие. Възможно е да има хора, които да могат да се откажат от всичко, освен от основните необходими неща. Подобна крайност би довела до бъдещо неудовлетворение и отказване от постигане на желаното, а това не е целта.

Една от причините да изпитваме трудност в управлението на разходите е, че това е свързано с емоциите ни. Например, може да изпитваш влечение към пазаруване, когато искаш да разсееш скуката, намалиш стреса или да забравиш за нещо неприятно. Или когато се чувстваш щастлив и изпитваш потребност да отпразнуваш нещо. И в двата случая може да ти е трудно да използваш чувството си за мярка, така че да не надхвърлиш финансовите си възможности.

Защо е важно да си наясно с разходите си? Защото когато знаеш нещо и можеш да го измериш, ти можеш да го контролираш. Липсата на контрол може да те държи в постоянна спирала и живот от заплата до заплата. Или по-лошо – в спиралата на кредитирането. И това не е въпрос на ниски или високи доходи. Към мен са се обръщали за съдействие хора с много високи доходи, които вече не смогват да плащат кредитите си. Също така имам и клиенти, които нямат много финансови възможности, но успяват да реализират всичките си цели.

Има съществена разлика между контролирането на разходите и пестене. В единия случай просто трябва да с дадеш сметка колко и за какво харчиш. Да знаеш къде отиват парите, които изкарваш с труда си. Така ще можеш във всеки един момент да прецениш дали това, за което плащаш си струва. Пестенето, от друга страна, е вид лишение. Не е нужно да избираш между това да живееш днес и това да ти носи удоволствие, и това да имаш пари по-късно. Може да имаш и двете.

управляваш съзнателно разходите

Три категории разходи

Нека на първо място да разделим разходите, които правим, на няколко категории. В личните финанси те обикновено се разглеждат в три основни групи.

1.Основни разходи

Това са разходи, които задължително правиш всеки месец. В тях може да се включва наем или вноска по кредит, комунални услуги (ток, вода, газ, …), разходи за транспорт (карта за транспорт, бензин), разходи за храна (за вкъщи, не за заведения), разходи за децата (училище, детска градина), за домашните любимци или свързани с лечение и медицински грижи. В повечето случаи тези разходи са неизбежни, но може да помислиш има ли начин да бъдат оптимизирани. Може да смениш доставчика на дадена услуга или да потърсиш енергоспестяващи решения за дома. Или просто да обръщаш повече внимание на това какво купуваш и да действаш съзнателно.

2.Разходи за качество на живот

Това са разходи, които може да избереш дали да направиш или не. Тук се включват всички видове средства за почивки, дрехи и обувки, подаръци и развлечения. Преди да направиш подобен разход помисли по няколко въпроса. Заслужава ли си да похарчиш тези пари? Можеш ли да си го позволиш? Нуждаеш ли от тази вещ и ще ти донесе ли полза и радост? Абсолютно необходимо е да имаме такива разходи, за да сме удовлетворени от живота. В противен случай, ще имаме желание да се откажем въобще от каквито и да е цели. Много от тези покупки са основателни и необходими, а тези въпроси могат да ти помогнат да бъдеш по-осъзнат в разходите си.

3.Стратегически разходи

В тази категория попадат средствата, които заделяш за бъдещите си финансови и житейски цели. Това обикновено са неща, които струват повече от една или две годишни заплати и изискват повече време за осъществяването им. Могат да бъдат покупка на жилище, образование на децата, капитал за собствен бизнес или средства за късните години. Трябва да си дадеш сметка, че не живееш само днес и сега. Не винаги ще имаш същия доход или същата физическа форма и добро здраве, за да работиш. Докато първите две групи разходи ги правиш за сегашното си съществуване и комфорт, то стратегическите разходи ти дават  възможност да се погрижиш за бъдещето.

Съществуват много мобилни приложения, които могат да ти помогнат в това категоризиране. В зависимост от това какво ти е по-удобно, може да ползваш електронна таблица или тефтер. Не е задължително ежедневно да се попълват тези данни. Може да си определиш един ден в седмицата и да го направиш докато пиеш сутрешното си кафе. Дори и да не попълниш абсолютно всяка изразходвана стотинка, пак ще имаш достатъчно подробна информация.

Златната формула
на личните финанси

В личните финанси е популярна една „златна формула“ за разпределение на разходите, която може да ти помогне да се ориентираш къде си в сегашната стуация. Според тази формула, 50% от приходите ти трябва да отиват за основните разходи. Съответно 30% за разходите за комфорт и 20% за спестяване. Разбира се, ако не си свикнал да спестяваш, 20% може да ти бъдат непосилни. Затова можеш да започнеш с 5% или 10%. Има значение и това на колко години си и каква е житейската ти ситуация. За един млад човек, който няма семейство, деца и ипотечен кредит, може да е напълно по силите да спестява и заделя повече от 20%. Докато за един по-улегнал възрастен, може да са непосилни и 10% предвид всички отговорности, които има.

При всеки ситуацията е различна, но можеш да намериш дори и само една малка идея как да подобриш съзнателно управлението на разходите си. И това да доведе до други по-големи промени.

Този, който мести планини, отначало събира малки камъчета.  Конфуций

Твоята задача сега е да прецениш къде е твоя бюджет спрямо „златната формула“ за управление на разходите. Какъв процент от дохода си отделяш за спестяване? Ако не е адекватен, то предприеми съответните стъпки.

Можеш да постигнеш по-лесно контрол върху разходите си като се свържеш с мен за безплатна опознавателна среща. На нея ще се запозная с твоята ситуация и ще ти дам работещи стратегии за постигане на по-бързи резултати.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас

Имах удоволствието и честта да работя с Цвети Тодорова като мой кредитен консултант. Целта беше закупуване на жилище чрез ипотека […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.