fbpx

Топ 10 грешки в личните финанси и как да ги избегнеш

В края на годината, както и в сезона на голямото пазаруване, е подходящото време да поговорим за това кои са най-честите грешки в личните финанси. Това ще ти даде възможност не само да ги откриваш и избягваш, но и ще ти помогне да подобриш финансовото си състояние в следващата година.  Защото грешки са не само глупавите неща, които правим, но и разумните неща, които не правим. Както казва Уейн Грецки:

Пропускаш 100% от възможностите, които не предприемаш

Ето защо отлагането на правилните действия може да бъде също толкова вредно за твоите финанси, колкото и лошият избор.

1.Намаляване на разходите, но не и увеличаване на приходите

Може би един от първите съвети за доброто управление на личните ти финанси и изграждането на богатство е да оптимизираш разходите си. Но, намаляването на разходите има своите граници. Все пак трябва да ядеш, да си плащаш сметките, кредита и да потребяваш различни продукти и услуги. От друга страна, реално няма горна граница, когато става въпрос за повишаване на доходите ти. Ето защо фокусирането върху растежа на доходите също е много важно, когато става въпрос за изграждане на дългосрочно богатство. Така че помисли за някои малки начини да увеличиш доходите си днес, които могат да се превърнат в големи начини да ги увеличиш утре.

2.Възникване на непредвидени разходи

Въпреки че в много от предишните ни статии сме обръщали специално внимание на това, отново искам да посоча важността на аварийния фонд. Това не е просто буфер от средства при непредвидени събития. Разбира се, липсата на такава въздушна възглавница в подходящ момент ще наруши настоящия ти стандарт на живот и ще доведе до увеличаване на задлъжнялостта ти. Но освен това, може да наруши инвестиционната ти стратегия и да изложи на риск бъдещите ти финансови цели. Защото в напрегнат момент, е най-лесно да посегнеш към вече събрани или инвестирани пари. Освен пропуснати ползи, по този начин ще реализираш и финансови загуби под форма на разходи за излизане от инвестицията. За сметка на нещо малко, за което е можело да се подготвиш още днес.

3.Съсредоточаваш се върху малките постижения

Много хора биха прекосили целия град, за да купят нещо с 50лв по-изгодно. Но не биха отделили няколко часа, за да се подготвят и обсъдят с работодателя си възможности за повишаване на заплата. Това би оказало много по-голямо влияние върху финансовото им благополучие. Разбира се, че да спестиш 50лв. е много добре, но да печелиш с примерно 1200лв на година е още по-добре. Акцентът върху малките, незначителни парични печалби може да ти попречи да се фокусираш върху по-голямата картина. Това е много подобно на грешка №1 в този списък, тъй като съкращенията на разходите обикновено са малки. Поздравявай се и за малките победи, но не пренебрегвай решенията с най-голямо въздействие.

4.Опитваш се да хванеш момента

И преди сме коментирали начините да се възползваш и съхраняваш спестяванията си, като се възползваш от инвестирането на финансовите пазари. Много хора сами инвестират чрез достъпните услуги на инвестиционни брокери или финтех компании и приложения. Все пак отново обръщам внимание, че дори професионалните инвеститори не знаят бъдещето или накъде отива пазарът. 2020 г. ни научи на това повече от всичко. Да си прав за нещо и да правиш пари от това са две различни неща. Разликата между двете е в улучване на правилния момент. Затова не се опитвай сам да си по-добър от пазара. Подходи умно и инвестирай на равни периоди, с равни суми и в диверсифицирани портфейли. Както знаеш, диверсификацията е единствения „безплатен обяд“ в инвестирането. А според Investor:

Когато става въпрос за така наречения пазарен тайминг, има само два вида инвеститори: тези, които не могат да го прилагат, и тези, които знаят, че не могат да го прилагат.

грешки в личните финанси

5.Имаш висока кредитна задлъжнялост

Казват, че са необходими пари, за да се правят пари. Това обаче не важи за парите, с цел инвестиция, взети на кредит. Защото, ако нещата не потръгнат, наистина може да загубиш всичко. Преди да се нагърбиш с високи вноски по кредити и заеми към близки, прецени добре финансовата ситуация. Не поемай вноски по-високи от 30-40% от доходите ти, независимо от щедрите предложения на банки и финансови компании. А преди да кредитираш инвестиция, помисли дали и при какви условия би излязла сметката.  

6.Сравняване с другите

Има хора, които са значително по-богати. Някои хора винаги ще бъдат по-богати от теб и мен. Някои го дължат на по-добрите си финансови умения, а други на късмет или наследство. Но не бива да се тревожиш за тях, защото те не са твои конкуренти. Всеки е тръгнал от различна изходна точка, има различни финансови цели и различна толерантност към риска. Затова просто се съсредоточи върху това как се справяш ти спрямо финансовия си потенциал. Това е единственото, което наистина има значение.

7.Поддържане на по-висок стандарт на живот

Напълно разбираемо е човек да иска да се впише в средата си, да отпразнува печеливша сделка или повишение с някои по-скъпи покупки. Но сметките показват, че харченето на повече от 50% от доходите ти отслабва финансовата ти независимост. Причината е проста – всеки лев, който не спестяваш, е лев, който харчиш. Ето защо, освен ако не си съгласен да намалиш драстично стандарта си на живот в бъдеще, се увери, че държиш разходите си под контрол. Преди те да поемат контрола над теб. Когато ти се усмихне късметът на печалбата или повишението, наслади му се. Но не забравяй и за бъдещето си.

Още полезни статии

8.Инвестираш в активи, които не разбираш

Вероятно си чувал максимата, че ако не можеш да обясниш нещо на петгодишно дете, тогава вероятно не го разбираш. И ако не го разбираш, тогава вероятно поемаш рискове, които дори не знаеш, че съществуват. Затова, ако си избрал да инвестираш самостоятелно на финансовите пазари, първо се увери, че си наясно с начина на работа на самите платформи и с условията на инвестиционните посредници. На следващо място, се убеди, че разбираш същността на активите и компаниите, които си избрал за портфейла си. Пазарите стават все по-достъпни за индивидуалните инвеститори, а дигитализацията ускорява появата на все по-нови и иновативни решения. Те обаче изискват и по-детайлно познаване на инвестиционната материя. Колкото по-изчистени и опростени решения си избрал, толкова е по-малък риска от грешки.

9.Плащаш твърде много данъци и такси

Тук не става въпрос само за разходите, свързани с инвестиране. Разбира се, част от познаването на инвестиционните продукти е свързано и с познаване на различните такси и комисионни, свързани с тях. Някои активи са свързани с разходи за вход, за управление, за изход и т.н., което може значително да намали печалбата ти. Но става въпрос и за данъците, които плащаш върху доходите си. Ако не си си дал сметка за това, колко всъщност е личния ти принос, можеш да прочетеш в статията за изграждане на лична данъчна стратегия. Краят на календарната година дава възможност да помислиш какви данъчни облекчения можеш да използваш, така че напълно законно да намалиш данъците върху доходите си.

10.Емоционални финансови решения

Може и да се изненадаш, но емоциите в личните финанси и най-вече в инвестирането са основната причина за финансови загуби. Всеки си казва, че иска да купува евтино, когато цената на актива е ниска, и да продава скъпо когато цената е висока. За съжаление, дори временните спадове в последните години, накараха много хора да прекратят своите инвестиции, очаквайки че нещата ще се влошат. Така всъщност изпуснаха една година добър ръст на инвестициите си. Затова обърни внимание на поносимостта си към риск и не взимай прибързани емоционални решения, свързани с парите. Следвай личната си стратегия и финансов план. Помни кое е важното за теб.

Няма нищо лошо в това да правиш грешки в личните финанси, стига да си взел поуката от тях и да не ги повтаряш.

Грешката е дивидент на знанието, който ще ви се изплаща до края на дните ви. – Дъглас Бонапарт

Затова се учи от грешките си, за да не бъдат направени напразно. Ние от Finansovoplanirane.bg можем да ти помогнем като се абонираш за нашите седмични съвети и идеи за по-доброто управление на личните ти финанси. Така по-бързо ще се придвижиш към твоите цели. Регистрирай се тук и ни пиши, ако имаш въпроси.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Имах удоволствието и честта да работя с Цвети Тодорова като мой кредитен консултант. Целта беше закупуване на жилище чрез ипотека […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.