fbpx

7 стъпки към финансова грамотност за деца

Едно от най-желаните умения, които повечето хора биха искали да овладеят, е умението да управляват разумно парите. Защото то води до подобряване на много други аспекти в живота. Същевременно е по-добре да научите това още от детството, тъй като по-лесно придобиваме нови навици докато сме малки. С нарастване на възрастта става все по-трудно да се променяме и придобиваме нови знания и умения. Затова в днешната ни статия ще говорим за първите 7 стъпки към финансова грамотност за деца, така че когато станат на 25, парите да не се изплъзват между пръстите им.

Какво са парите и откъде идват?

Посвети детето в семейния бюджет

Децата имат от рано желание да купят нещо, така че първите разговори за семейния бюджет могат да започнат още на 4-годишна възраст, когато детето вече е в състояние да разбере много неща. Това е чудесна възможност да му покажеш, че парите идват чрез упорит труд. Запознай го със семейните финанси и му обясни какви задължителни разходи имате, какво правите с останалите пари. За малките деца това се прави най-добре като игра с резенчета плод или кубчета Lego. При по-големите деца вече може да проведеш по-сериозен разговор, като им разкажеш за разходите в процентно съотношение. За детето това е въведение в живота на възрастните, което си струва да направиш.

Обърни внимание на реакциите си към финансовите искания на детето

Ако реагираш раздразнително всеки път на молбата на детето да му купиш нещо, и непрекъснато изтъкваш, че не можеш да си го позволиш, тъй като е прекалено скъпо, тогава то ще си изгради мнение, че парите винаги са в недостиг и че те са най-важното нещо. И също така, че да имаш собствени желания е лошо. Затова отговори на молбата със съгласие: важно е децата да знаят, че са разбрани и техните нужди са взети предвид. Можеш да обясниш, че разходите за този месец вече са разпределени и за съжаление желанието му не е включено. Опитай се да дадеш идеи и да помогнеш на детето си да намери възможности да сбъдне желанието си: да го включи в списъка си за Коледа, да продаде други вещи или играчки, с които вече не играе, да помогне с нещо срещу заплащане. То трябва да разбере защо играчката не може да бъде закупена сега и да получи избор и алтернатива.

Пазарувай съзнателно с детето си

Децата често ни придружават при отивания до магазина, а това е полезно и като възможност за финансово ограмотяване. Въпреки че детето все още не може да закупи стоката самостоятелно, то вече може да избира. Затова обяснявай на детето си защо вземаш това или онова количество продукти. Разкажи му защо избираш една от няколкото подобни стоки, обсъдете качеството и цената, целесъобразността на покупката. Може да се разплащаш на касата в брой, като по този начин за детето е по-лесно да разбере тънкостите на кръговрата: парите свършват и трябва да бъдат спечелени отново.
финансова грамотност за деца

От къде започва управлението на парите?

Разпредели седмични джобни пари

Джобните пари могат да се появят в живота на детето още на 5-7 години и най-вече когато започне училище. Нека това е малко количество, което можеш да му даваш седмично. Важно е детето да може да се разпорежда с тези пари по свое усмотрение. Можеш разбира се да му дадеш някои съвети, но окончателното решение трябва да бъде негово. Научи детето да се грижи за парите като му подариш например касичка или подходящо портмоне. Когато джобните се дават епизодично или родителите могат да ги вземат по всяко време, тогава децата просто няма да могат да разберат как да управляват парите. Те няма да научат стратегията. По-добре е да даваш джобните в определен ред или допълнително за неща, които не са включени в преките отговорности на детето. Но домакинската работа, училището и всички неща, които присъстват в ежедневието на едно семейство, не трябва да се „плащат“. Първите експерименти с джобни може да не са напълно успешни и да бъдат похарчени още в първия ден, но постепенно детето ще се научи да управлява средства, да брои рестото, да спестява за важна покупка. Ще разбере, че парите изчезват и ще се отнася с тяхното харчене по-съзнателно.

Играйте

Играта е основният начин децата да опознаят света. Опитай се да запознаеш детето си с парите чрез игра. Не е нужно да имате подходяща настолна игра. Можеш да създадеш такава. Една идея е да помолиш детето си да намери даден продукт на по-достъпна цена или да се състезавате кой ще го направи по-бързо. Такива умения ще му бъдат полезни на всяка възраст. Може да сравнява кое е по-скъпо – пресни плодове или готов сок? Така ще обсъдите защо някои продукти са по-скъпи, а други по-евтини. Давай на детето си и възможността да пазарува самостоятелно. Можеш да го изпратиш за пазаруване с малък списък с продукти, а ти само да го изчакаш на касата. С по-големите деца можете заедно да изготвяте месечния семеен бюджет. Обсъди с тях как се изразходват парите. Може да направите таблица на лист хартия или файл с категориите разходи: храна, облекло, транспорт, здраве, домакинство, подаръци, забавления. Детето може да определи кои разходи към коя категория принадлежат. В края на седмицата съберете всички разходи по категории и направете анализ и диаграма на разходите. Това ясно ще покаже за какво сте похарчили най-много пари и за какво сте похарчили по-малко.

финансова грамотност за деца

Правят ли ни парите богати?

Създайте традиция за благотворителност

Да помагаме на другите е заложено в човешката природа. Ако нямата такава семейна традиция, можете да я създадете и да включите детето в нея. Така то се научава да съпреживява и да помага на други хора. Това може да бъде както парична сума от семейния бюджет за дадена кауза, която подкрепяте, така и включване в базари и инициативи с ръчно изработени подаръци или даряване на вещи. Децата са много чувствителни и то ще се радва, че това е негова заслуга. Ще започне да възприема финансите по различен начин. Парите могат да служат за добро и да ни правят не само финансово по-богати, но и емоционално и духовно.

Създай възможност на детето си да спечели първите си пари

Колкото по-голямо е детето, толкова повече нужди има, които изискват определени разходи. Разбира се, родителите не са задължени да осигурят всички желания, а и това не винаги е полезно за детето. Но е чудесна възможност да насърчаваш желанието му да печели пари самостоятелно, да го подкрепиш. Това ще го научи да цени парите, да бъде по-съзнателно за покупките, да измерва желанията и възможностите си и да постига цели. Една такава идея е да му възлагаш подходящи дейности или да помага в бизнеса, като това не трябва да пречи на учението и изпълнението на неговите задължения у дома. В идеалния случай можеш да му дадеш няколко опции и да му помогнеш да избере между тях, за да може то да направи своя избор.

Действията на човека говорят по-силно от думите му. Ако искаш да бъдеш добър родител, трябва да правиш това, което проповядваш – Р.Кийосаки

За съжаление обсъждането на семейните финанси не е честа практика, а е много полезно умение за всеки. Още от малки децата трябва да знаят, че парите не са мерило за това до колко всеки е ценен като човек. Те са само средство да постигнат мечтите си. Ако и ти си от хората, които не са имали възможност като деца да придобият подобно умение, а искаш да го развиеш, то можеш да намериш и други полезни материали на страницата на Finansovoplanirane.bg. Най-важните учители за едно дете са неговите родители.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас
Преди нямах абсолютно никакви спестявания и не знаех как да започна да спестявам. Сега съм спокойна, защото знам, че макар сумата, която заделям да […]
При взимането на ипотечен кредит имах възможността да съм съветвана от Цветелина Тодорова, която е изключителен професионалист. Работата ми […]
Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението на […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.