fbpx

Три критерия за избор на подходящ финансов инструмент

Предполагам и ти като много други хора се сблъскваш с морето от финансови инструменти и всякакви възможности. Заобиколени сме от валящи отвсякъде предложения на банки и различни компании, които искат да им довериш парите си. А ако попиташ приятели, колеги и близки, всеки ще ти препоръча разбира се „идеалното“ за теб решение. Въпросът е кой е най-добрият инструмент? И отговорът е „зависи“.  В днешната статия за лични финанси ще ти покажа как да се ориентираш в това море от инструменти и ще ти дам три критерия за избор на подходящия финансов инструмент, както и няколко допълнителни.

Три основни критерия за избор на финансов инструмент

Доходност

Повечето хора се вълнуват само от този критерий и избират в какво да вложат парите си на базата на по-високата очаквана печалба. Само че винаги трябва да имаш наум основната връзка между доходност и риск. И тя е, че колкото по-висока е доходността от даден инструмент, толкова по-рисков е той. Обещанията за бързи и лесни печалби често водят до сигурни загуби. От друга страна, за реализацията на дългосрочните ти финансови цели не можеш да разчиташ на традиционните спестовни инструменти какъвто е депозитът. Той е отличен инструмент за събиране на пари за краткосрочни цели в рамките на 2-3 години, както и за съхранение на аварийния ти фонд. Но не е предназначен да ни прави богати. За по-дългосрочните ти цели са необходими инструменти, които носят поне такава доходност, която да компенсира ръста на цените за това време.

Сигурност

Една от причините хората да влагат парите в банка е именно сигурността. Никой не иска да загуби изкараните си с труд и спестени пари. Но трябва да си дадеш сметка, че няма нищо напълно сигурно на този свят. Случва се и банки да фалират. А колкото до държавното гарантиране на подобни ситуации, то и там нещата не са напълно сигурни. Затова по-скоро сигурността е свързана с историята на институцията, която предлага дадения инструмент. Важно е кой стои зад нея като собственост и управление. Има ли други механизми, които да те защитават в случай на фалит на компанията.

Ликвидност

Ликвидността е бързината, с която дадения инструмент може да се обърне в пари. Най-ликвидни като инструменти са парите, които държим вкъщи или в банка. До тях имаме достъп по всяко време и са на разположение да ги похарчим във всеки един момент. Именно затова е препоръчително аварийният ни фонд да е в такъв инструмент. За разлика от депозита, един от най-трудно ликвидните инструменти е имотът. Обикновено са необходими няколко месеца, докато можеш да реализираш даден имот на справедлива цена. В случай, че са ти необходими спешно средства, често е необходимо да направиш отстъпки и компромиси в цената. Затова е важно да имаш предвид срока на целите, които искаш да постигнеш с даден инструмент. Ако целта ти е краткосрочна, то по-подходящ е по-ликвиден инструмент и обратното.

финансов инструмент

Шест допълнителни критерия за избор на финансов инструмент

Достъпност

Може даден инструмент да е много подходящ и да отговаря на твоите критерии за доходност, сигурност и ликвидност, но да не можеш да си го купиш. Има различни инвестиционни инструменти, които реализират висока доходност, но са достъпни например само за институционални инвеститори, не и за отделни индивиди. Затова изборът на инструмент, трябва да е свързан и с достъпа до него.

Цена на инвестицията

Мечтата на българина е да има имоти, които да дава под наем и да получава рента, с която да се пенсионира. Да, но това означава, че трябва да вложиш голям ресурс, който може да не е по силите ти. Други инструменти имат високи изисквания за първоначална вноска или по-високи разходи, които изискват по-голям оборот на инвестициите. Трябва да прецениш дали е по възможностите ти дадения инструмент.

Очакван резултат

Имай предвид, че дори двама души да ползват един и същи инструмент, не може да очакват един и същи резултат. Това е така, защото всеки може да е вложил различна сума, може да е започнал по различно време и най-вече – може да е имал различна цел. Затова не си създавай грешни очаквания. Един инструмент може да е много подходящ за съседа и той да е много доволен от резултата, но при теб да доведе до разочарование.

финансов инструмент

Разходи за управление, съхранение и поддръжка

Има финансови инструменти, които да отговарят на много от изискванията ти, включително да са достъпни. Но след покупката им да осъзнаеш, че притежаването им е свързано с допълнителни разходи или специфични изисквания, които да оскъпят цялата инвестиция. Пример за такъв инструмент може да бъде физическото инвестиционно злато. В последните години стана особено популярен инструмент, поради славата на златото като защитен инструмент по време на кризи. Вече се предлагат дори спестовни планове и периодични покупки. Но трябва да се помисли и за последващото му съхранение. Наемането на трезор или доверителното съхранение не са безплатни. Други инструменти може да имат ниски първоначални разходи, но да има големи разходи за управление, които да намалят доходността.

Емоция

Въпреки че е сред допълнителните критерии за избор на инструмент, за мен това е най-важният. Всеки е способен както да постигне големи успехи, така и да търпи значителни загуби. И то само заради емоциите си. Те са особено важни, когато става дума за пари, финанси и в частност инвестиции. Много хора се поддават на мнението на хората около себе си, на новини и т.н. Затова често се включват в дадена инвестиция, когато тя е на върха си, и я продават панически, когато е в спад. Така реализират точно обратното на най-известния от всички инвестиционни съвети: „Купувай евтино и продавай скъпо“.

Познания

Един от популярните съвети на най-популярния инвеститор – Уорън Бъфет, е винаги да влагаш парите си в неща, които разбираш. Сложните инструменти и избора на инвестиция заради слухове, без да имаш представа за какво става въпрос, обикновено не води до търсения резултат. Отдели малко време и проучи инструмента, които искаш да ползваш.

Образоването е единствения разход, който никога не е направен напразно.

Идеалният инструмент

Всеки един инструмент може да бъде оценен по всеки от тези критерии. За едни инструменти в плюс ще бъде доходността, а минус сигурността. За друг ще бъде обратно. Въпросът е да избереш именно подходящия финансов инструмент или комбинация от такива, която ще ти помогне да постигнеш своите финансови цели.

Защита срещу инфлация и хиперинфлация

Повишаването на цените на стоките и услугите във времето е най-големия враг на твоите спестявания. В случай, че ти предстоят краткосрочни цели, то това не би било проблем. Но много от важните за теб неща, ти предстоят в по-далечно бъдеще. Това означава, че един от важните критерии за избор на финансов инструмент е защитата от инфлация. Не всички инструменти повишават достатъчно стойността си така, че да компенсират ръста на цените и да съхранят покупателната стойност на парите ти. Затова при структурирането на личните си финанси, имай предвид и дългосрочните икономически последици.

Аз мога да ти помогна именно в това. Да направим анализ на това какви са краткосрочните, средносрочните и дългосрочните ти потребности и кои са най-подходящите за тях инструменти, пречупени през твоята призма. Ако имаш някакви съмнения, прочети историите на хората, които са работили с мен и резултатите, които са постигнали и заяви своята безплатна опознавателна среща с мен. На нея ще получиш яснота кои са най-подходящите за теб финансови инструменти и къде е тяхното място в твоя финансов план.

Финансово планиране с Цветелина Тодорова

Погълнат от ежедневните задачи, вероятно не отделяш време за стратегически поглед към твоите лични финанси.

Можеш да постигнете това по време на кратка опознавателна среща с мен. 

Тя е напълно безплатна за теб!

Като резултат ще намалиш разходите си, ще плащаш по-малко данъци, и ще получиш възможност за по-висока доходност за парите си.

Бъдещето ти зависи от теб – направи своя финансов план СЕГА!

Какво казват клиентите за нас

Основният резултат от работата ми с Цвети Тодорова беше получаването на начална финансова грамотност и създаването на план за управлението […]
Имах възможността да работя с Цвети относно планирането на семейните ни финанси. Тя е изключителен специалист, който се вслушва […]
Успях да си изясня какви са вариантите ми за инвестиране, техните плюсове и минуси, стигнах до избор на портфолио. Получих система за инвестиране […]

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е консултант по лични финанси и финансово планиране. Тя работи с хора, които срещат трудности в управлението на личните си финанси и биха искали да постигат по-лесно житейските си цели. Цвети използва комплексен похват в личните финанси, който е насочен към постигането на по-добри резултати.